rozwiązać równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 9 wrz 2007, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował: 7 razy
rozwiązać równanie
\(\displaystyle{ \frac{1}{(3-2y) ^{2} } - \frac{3}{9-4y ^{2} } = \frac{4}{(3+2y) ^{2} }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
rozwiązać równanie
\(\displaystyle{ y\neq \frac{3}{2}\ \ \ y\neq -\frac{3}{2}\\
\frac{1}{(3-2y)^2}
-\frac{3}{(3-2y)(3+2y)}
=\frac{4}{(3+2y)^2}\\
1-\frac{3(3-2y)}{3+2y}=\frac{4(3-2y)^2}{(3+2y)^2}\\
(3+2y)^2-3(3-2y)(3+2y)=4(3-2y)^2}\)
Wymnazasz i masz POZDRO
\frac{1}{(3-2y)^2}
-\frac{3}{(3-2y)(3+2y)}
=\frac{4}{(3+2y)^2}\\
1-\frac{3(3-2y)}{3+2y}=\frac{4(3-2y)^2}{(3+2y)^2}\\
(3+2y)^2-3(3-2y)(3+2y)=4(3-2y)^2}\)
Wymnazasz i masz POZDRO