Mam problem z tymi zadanikam blagam o pomoc
1)Jakiej wartości nie przyjmuje funkcja określona wzorem \(\displaystyle{ f(x)=\frac{2x+3}{x+2}}\)?
2)Wzór funkcji homograficznej \(\displaystyle{ f(x)=\frac{2x+6}{x+4}}\) przekształcić do postaci kanonicznej \(\displaystyle{ f(x)=\frac{a}{x-p} +q}\). Podaj dziedzinę i zbiór wartości tej funkcji.
Polecam lekturę Regulaminu, poprawne nazywanie tematów oraz stosowanie jednoznacznego zapisu. Kasia
Wartości funkcji; postać kanoniczna, dziedzina, wartości.
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
Wartości funkcji; postać kanoniczna, dziedzina, wartości.
a) policz sobie granice w \(\displaystyle{ \infty}\) i \(\displaystyle{ -\infty}\) a zobaczysz, że funkcja ma asymptotę poziomą \(\displaystyle{ y=2}\) czyli tej wartosci nie przyjmuje
b)
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{2x+6}{x+4} =\frac{2(x+4)-2}{x+4}=\frac{2(x+4)}{x+4}+\frac{-2}{x+4}=\frac{-2}{x+4}+2\\
f(x)=0 \frac{2x+6}{x+4}=0 (2x+6)=0 x+3=0 x=-3}\)
b)
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{2x+6}{x+4} =\frac{2(x+4)-2}{x+4}=\frac{2(x+4)}{x+4}+\frac{-2}{x+4}=\frac{-2}{x+4}+2\\
f(x)=0 \frac{2x+6}{x+4}=0 (2x+6)=0 x+3=0 x=-3}\)
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Wartości funkcji; postać kanoniczna, dziedzina, wartości.
2) masz napisane jak przekształcic...
Kod: Zaznacz cały
http://www.interklasa.pl/portal/dokumenty/tab_mat/funkcje/wymierna.html