Rozwiąż układ równań
\(\displaystyle{ \frac{a_1\cdot (1-q^3)}{1-q} = 39}\)
\(\displaystyle{ \frac{a_1\cdot q^3(1-q^3)}{1-q} = 1053}\)
Rozwiąż układ równań
-
- Użytkownik
- Posty: 1146
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
Rozwiąż układ równań
Na początku najlepiej przeczytać wątek z oznaczeniami
[a_1(1-q^3)] / (1-q) = 39
[a_1*q^3(1-q^3)] / (1-q) = 1053
z pierwszego wyliczasz a_1 podstawiasz do drugiego redukujesz i ładnie wychodzi
a_1 = [39*(1-q)] / (1-q^3)
{[39*(1-q)] / (1-q^3) * q^3(1-q^3)} / (1-q) = 1053
q^3 = 27
q^3=3^3
q=3
[a_1(1-q^3)] / (1-q) = 39
[a_1*q^3(1-q^3)] / (1-q) = 1053
z pierwszego wyliczasz a_1 podstawiasz do drugiego redukujesz i ładnie wychodzi
a_1 = [39*(1-q)] / (1-q^3)
{[39*(1-q)] / (1-q^3) * q^3(1-q^3)} / (1-q) = 1053
q^3 = 27
q^3=3^3
q=3