Układ równań z niewiadomymi \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) ma postać \(\displaystyle{ \begin{cases} 3x-2y=8\\ax+4y=c\end{cases}}\).
Dobierz współczynniki \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ c}\) tak, aby układ równań miał nieskończenie wiele rozwiązań. Rozwiąż otrzymany układ równań.
układ równań ze współczynnikami
-
- Użytkownik
- Posty: 386
- Rejestracja: 1 kwie 2007, o 00:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z fotela
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 3 razy
układ równań ze współczynnikami
Czyli tam wyjdzie też \(\displaystyle{ 4y}\) i już będzie rozwiązanie.
\(\displaystyle{ a=-6}\), \(\displaystyle{ c=-16}\)
Dzieki za pomoc.
\(\displaystyle{ a=-6}\), \(\displaystyle{ c=-16}\)
Dzieki za pomoc.