w jaki sposób wyznaczyć wzór funkcji liniowej, która dla każdej liczby rzeczywistej spełnia warunek
\(\displaystyle{ f(2x+1)=-3x+1}\)
w jaki sposób rozwiązywać podobne przykłady?
wzór funkcji liniowej
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
wzór funkcji liniowej
\(\displaystyle{ f(x)=-\frac{3}{2}x+\frac{5}{2}}\)
\(\displaystyle{ f(2x+1)=-\frac{3}{2}(2x+1)+\frac{5}{2}=-3x+1}\)
\(\displaystyle{ f(2x+1)=-\frac{3}{2}(2x+1)+\frac{5}{2}=-3x+1}\)
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
wzór funkcji liniowej
Podam teraz metode jak do tego doszłam
niech \(\displaystyle{ a_{1}}\) oznacza współczynnik kierunkowy funkcji f(x) wtedy
\(\displaystyle{ -3=2a_{1}}\) wtedy \(\displaystyle{ a_{1}=\frac{-3}{2}}\)
teraz zajmę się wyrazem wonym jeśli tą jedynkę w nawiasie pomnożę przez \(\displaystyle{ \frac{-3}{2}}\) otrzymam masło maślane czyli \(\displaystyle{ \frac{-3}{2}}\) a mam otrzymać 1 bo we wzorze jest f(2x+1)=-3x+1
więc żeby otzrymać to 1 muszę do \(\displaystyle{ \frac{-3}{2}}\) dodać \(\displaystyle{ \frac{5}{2}}\)
niech \(\displaystyle{ a_{1}}\) oznacza współczynnik kierunkowy funkcji f(x) wtedy
\(\displaystyle{ -3=2a_{1}}\) wtedy \(\displaystyle{ a_{1}=\frac{-3}{2}}\)
teraz zajmę się wyrazem wonym jeśli tą jedynkę w nawiasie pomnożę przez \(\displaystyle{ \frac{-3}{2}}\) otrzymam masło maślane czyli \(\displaystyle{ \frac{-3}{2}}\) a mam otrzymać 1 bo we wzorze jest f(2x+1)=-3x+1
więc żeby otzrymać to 1 muszę do \(\displaystyle{ \frac{-3}{2}}\) dodać \(\displaystyle{ \frac{5}{2}}\)