Funkcja

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
Karolinaa0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 266
Rejestracja: 11 cze 2018, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 69 razy

Funkcja

Post autor: Karolinaa0 »

Funkcję \(\displaystyle{ h}\) opisuje wzór: \(\displaystyle{ h(x)=3x−4}\), gdzie \(\displaystyle{ x \in \mathbb{Z}}\). Wyznacz liczbę całkowitą, spełniającą równanie
\(\displaystyle{ f(2x)=3−x}\).
Zastanawiam się, o co autorowi chodziło w tym zadaniu, jak je należy rozwiązać. Z góry bardzo dziękuję.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34295
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Funkcja

Post autor: Jan Kraszewski »

Cóż, chodziło zapewne o równanie \(\displaystyle{ \red{h}(2x)=3−x}\).

JK
Karolinaa0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 266
Rejestracja: 11 cze 2018, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 69 razy

Re: Funkcja

Post autor: Karolinaa0 »

Muszę za każdym razem, gdy nie rozumiem zadania, brać pod uwagę omylność autorów i całych redakcji.
Dziękuję.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34295
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Funkcja

Post autor: Jan Kraszewski »

Karolinaa0 pisze: 16 wrz 2021, o 11:18brać pod uwagę omylność autorów i całych redakcji.
To raczej tylko przeoczenie korektora.

JK
ODPOWIEDZ