Wartości ujemne funkcji w przedziale
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 13 mar 2021, o 17:23
- Płeć: Kobieta
- wiek: 24
- Podziękował: 5 razy
Wartości ujemne funkcji w przedziale
Dla jakich wartości \(\displaystyle{ m}\), funkcja \(\displaystyle{ f= (3m-48)x +4-3m}\) przyjmuje wartości ujemne w przedziale \(\displaystyle{ (5, + \infty )}\).
Wiem, ze miejscem zerowym jest \(\displaystyle{ x= 5}\) i funkcja przyjmuje wartości ujemne w danym przedziale.
Sprawdzam więc dla jakich wartości funkcja jest malejąca,
z tego mam:
\(\displaystyle{ 3m -48 <0 \Rightarrow m \in (- \infty , 16)}\)
Wiem, że funkcja przyjmuje ujemne wartości dla \(\displaystyle{ f(x)<0}\), z tego mam:
\(\displaystyle{ (3m-48)x- 4-3 m <0}\)
I tutaj się gubię, bo mam 2 niewiadome.
Wiem, ze miejscem zerowym jest \(\displaystyle{ x= 5}\) i funkcja przyjmuje wartości ujemne w danym przedziale.
Sprawdzam więc dla jakich wartości funkcja jest malejąca,
z tego mam:
\(\displaystyle{ 3m -48 <0 \Rightarrow m \in (- \infty , 16)}\)
Wiem, że funkcja przyjmuje ujemne wartości dla \(\displaystyle{ f(x)<0}\), z tego mam:
\(\displaystyle{ (3m-48)x- 4-3 m <0}\)
I tutaj się gubię, bo mam 2 niewiadome.
Ostatnio zmieniony 2 kwie 2021, o 21:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: Wartości ujemne funkcji w przedziale
Jeśli ma przyjmować te wartości tylko w tym przedziale - to coś jest (wg mnie) nie tak z treścią.
Jeśli natomiast ma mieć wartości ujemne w tym przedziale i nie tylko - to wtedy trzeba obadać.
Jeśli natomiast ma mieć wartości ujemne w tym przedziale i nie tylko - to wtedy trzeba obadać.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 13 mar 2021, o 17:23
- Płeć: Kobieta
- wiek: 24
- Podziękował: 5 razy
Re: Wartości ujemne funkcji w przedziale
Rozumiem, ze tylko i wyłącznie w tym przedziale. Inaczej treść zadania nie miałaby sensu.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: Wartości ujemne funkcji w przedziale
No to tak jak pisałem - nie uda się.
Skoro \(\displaystyle{ f(5)=0}\) to z tego dostaniemy funkcję rosnącą.
A inna interpretacja treści niż Twoja jest jak najbardziej możliwa.
Skoro \(\displaystyle{ f(5)=0}\) to z tego dostaniemy funkcję rosnącą.
A inna interpretacja treści niż Twoja jest jak najbardziej możliwa.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 13 mar 2021, o 17:23
- Płeć: Kobieta
- wiek: 24
- Podziękował: 5 razy
Re: Wartości ujemne funkcji w przedziale
Ja tu widzę wyłącznie funkcję malejącą- z wykresu.
Skoro wartości są ujemnie dla \(\displaystyle{ x \in (5, + \infty )}\), to widzimy, ze funkcja musi być malejąca.
Dodano po 2 minutach 7 sekundach:
Ps. Ujemnie w dodatku w tym zadaniu ma dla \(\displaystyle{ x \in <5, + \infty )}\), co sama uznałam za pomyłkę, bo nawias powinien być otwarty.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: Wartości ujemne funkcji w przedziale
Ma być malejąca, a wychodzi, że nie jest - pisałem ,,to coś jest (wg mnie) nie tak z treścią".
Wyznacz \(\displaystyle{ m}\) z tego co podałem i sprawdź.
[edit] Po dopisce w poprzednim - dlatego możemy uznać, że jest w zadaniu jakaś literówka.
Wyznacz \(\displaystyle{ m}\) z tego co podałem i sprawdź.
[edit] Po dopisce w poprzednim - dlatego możemy uznać, że jest w zadaniu jakaś literówka.
Ostatnio zmieniony 2 kwie 2021, o 21:05 przez piasek101, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 13 mar 2021, o 17:23
- Płeć: Kobieta
- wiek: 24
- Podziękował: 5 razy
Re: Wartości ujemne funkcji w przedziale
Myślę, ze zadanie ma te dane trochę z kapelusza, bez zastanowienia się czy wyjdzie logiczna prawda. Bardziej chodzi o warunki, które muszą być spełnione, bo dane liczbowe są zależne od daty urodzenia dla każdego z uczniów :/
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: Wartości ujemne funkcji w przedziale
Już coś napisałem w poprzednim.
Warunek masz w zasadzie jeden \(\displaystyle{ f(5)=0}\), z niego dostajesz (m) i sprawdzasz czy wtedy masz funkcję malejącą.
Warunek masz w zasadzie jeden \(\displaystyle{ f(5)=0}\), z niego dostajesz (m) i sprawdzasz czy wtedy masz funkcję malejącą.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 13 mar 2021, o 17:23
- Płeć: Kobieta
- wiek: 24
- Podziękował: 5 razy
Re: Wartości ujemne funkcji w przedziale
Czyli powinna wyjść jedna wartość m, a nie przedział gdyby warunki były poprawne?