Rysowanie wykresów, odczytywanie wszystkich własności f.

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
Piotrek7654
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 2 mar 2021, o 18:53
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 1 raz

Rysowanie wykresów, odczytywanie wszystkich własności f.

Post autor: Piotrek7654 »

Witam, mam problem z odczytywaniem zbioru wartości funkcji liniowej (gdy jest ona stała). Mam już zapisany przedział \(\displaystyle{ \left\langle -5;-2\right\rangle }\) i właśnie teraz powinien zapisać sumę zbiorów, problem jest w tym, że nie wiem, jak to zrobić. Dziedzinę zapisałbym następująco: x \(\displaystyle{ \in \left( -6;3 \cup \left( 3;6\right) \right) }\). Ten drugi przedział jest równoległy do osi X, więc może trzeba to zapisać jak jakiś punkt (np. \(\displaystyle{ \left\{ 6\right\} }\) ). Z góry dziękuję za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony 24 mar 2021, o 17:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie podpinaj się pod cudze tematy.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34293
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Rysowanie wykresów, odczytywanie wszystkich własności f.

Post autor: Jan Kraszewski »

I naprawdę myślisz, że wiemy, o co Ci chodzi, jeśli ani nie wiemy, jaką funkcję rozważasz, ani nie wiemy, jakie masz polecenia z nią związane?

JK
Piotrek7654
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 2 mar 2021, o 18:53
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 1 raz

Re: Rysowanie wykresów, odczytywanie wszystkich własności f.

Post autor: Piotrek7654 »

Jan Kraszewski pisze: 24 mar 2021, o 17:28 I naprawdę myślisz, że wiemy, o co Ci chodzi, jeśli ani nie wiemy, jaką funkcję rozważasz, ani nie wiemy, jakie masz polecenia z nią związane?

JK
Naprawdę nie wiem, jak inaczej miałbym to wytłumaczyć. Polecenie to wypisanie własności funkcji z wykresu, a chodzi o przypadek, kiedy na wykresie funkcji liniowej w układzie współrzędnych funkcja jest nachylona do osi OY (pionowej) pod kątem 90°, a do osi OX (poziomej) jest równoległa. Z tego, co mi wiadomo, to nie można tutaj wysłać zdjęcia, jeśli się mylę – możesz mnie poprawić.

^
|
| °______°
|___________>
|
|
No powiedzmy, że to jest układ współrzędnych i dziedzina funkcji to będzie \(\displaystyle{ \left( 3;6\right) }\) więc jaki będzie zbiór wartości (załóżmy, że funkcja jest na „poziomie 2” w osi OY). Mam nadzieję, że to trochę pomoże.( Jest to prawa strona układu, bo nie umiałem „narysować” lewej)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Re: Rysowanie wykresów, odczytywanie wszystkich własności f.

Post autor: piasek101 »

Poziomy wykres ma tylko jednego y-ka wynikającego (tu) z ,,poziomu 2". Zbiór wartości jest jednoelementowy.
Piotrek7654
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 2 mar 2021, o 18:53
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 1 raz

Re: Rysowanie wykresów, odczytywanie wszystkich własności f.

Post autor: Piotrek7654 »

Dziękuję Ci za odpowiedź, bardzo mi to pomogło :D
ODPOWIEDZ