Układ równań 1

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
Steradian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 28 wrz 2007, o 20:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chicago
Podziękował: 4 razy

Układ równań 1

Post autor: Steradian »

Rozwiąż algebraicznie i graficznie podane układy równań:

\(\displaystyle{ \begin{cases} y+x-1=0\\|y|-x-1=0\end{cases}}\)
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Układ równań 1

Post autor: *Kasia »

Dodając stronami, otrzymasz:
\(\displaystyle{ y+|y|-2=0\\
y+|y|=2\\
y=1}\)

Podstawiasz do np. pierwszego równania i otrzymujesz \(\displaystyle{ x}\).

Graficznie: narysuj wykresy obu równań i znajdź punkt wspólny.
ODPOWIEDZ