Uporządkuj liczby

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
prusaq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 17 kwie 2020, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 1 raz

Uporządkuj liczby

Post autor: prusaq »

Uporządkuj rosnąco liczby \(\displaystyle{ f(3), g(3), h(3)}\), jeśli \(\displaystyle{ g(x)=-f(x+2), h(x)=f(-x)-2}\)
Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2020, o 19:11 przez Dasio11, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Brak LaTeXa.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Re: Uporządkuj liczby

Post autor: piasek101 »

Nic więcej w treści nie było ?
prusaq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 17 kwie 2020, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 1 raz

Re: Uporządkuj liczby

Post autor: prusaq »

Wykres jest.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Uporządkuj liczby

Post autor: a4karo »

No to odczytaj te wartości z wykresu. `g(3)=-f(3+2)=-f(5)=???`
prusaq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 17 kwie 2020, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 1 raz

Re: Uporządkuj liczby

Post autor: prusaq »

Dla \(\displaystyle{ g(3)}\) mam \(\displaystyle{ 0}\), \(\displaystyle{ h(3)=0-2=-2}\) a co z \(\displaystyle{ f(3)}\)?
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2020, o 19:58 przez Dasio11, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Uporządkuj liczby

Post autor: a4karo »

Dalej nie ma \(\displaystyle{ \LaTeX}\)a. Zaraz wszystko wyląduje w koszu.

Ciekaw jestem kto wyrzucił post z linkiem do obrazka??

Pytanie "co z `f(3)` świadczy o tym, że nie wiesz co masz na obrazku. O ile pamiętam, to `f(5)` nie było zerem, więc skąd wziąłeś `g(3)`?
prusaq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 17 kwie 2020, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 1 raz

Re: Uporządkuj liczby

Post autor: prusaq »

Wrzucam obraz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Re: Uporządkuj liczby

Post autor: piasek101 »

No to :
\(\displaystyle{ f(3)=...}\)
\(\displaystyle{ g(3)=-f(3+2)=...}\)
\(\displaystyle{ h(3)=f(-3)-2=...}\)
prusaq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 17 kwie 2020, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 1 raz

Re: Uporządkuj liczby

Post autor: prusaq »

Dzięki.
ODPOWIEDZ