Nierówność z dwoma niewiadomymi; narysować na osi.

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
giwer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 13 paź 2007, o 10:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Barcin

Nierówność z dwoma niewiadomymi; narysować na osi.

Post autor: giwer »

Mam do rozwiązania daną nierówność, ale nie wiem jak sobie z nią poradzić:

\(\displaystyle{ -4 q \frac{4a-2b}{2b-4a} + 2a+4b}\)

Jak narysować to na osi??

Przepraszam za zapis, ale jestem tu nowy i nie wiem jak się pisze kreske ułamkową!! Z góry dzięki z pomoc!!

"Jak to ugryźć???" nie jest poprawnym tematem. Zastanawia mnie czy instrukcja LaTeX-a i Regulamin gryzą? Kasia
Ostatnio zmieniony 13 paź 2007, o 10:25 przez giwer, łącznie zmieniany 2 razy.
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Nierówność z dwoma niewiadomymi; narysować na osi.

Post autor: *Kasia »

\(\displaystyle{ -4\leq -1+2a+4b\\
-3\leq 2a+4b\\
a\geq -2b-1,5}\)


Swoją drogą, zastanawia mnie jak można nierówność z dwiema niewiadomymi przedstawić na osi...
giwer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 13 paź 2007, o 10:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Barcin

Nierówność z dwoma niewiadomymi; narysować na osi.

Post autor: giwer »

Pomiliłem się!!! Nie na osi tylko na Wykresie!!! Nie mam pojęcia jak przedstawić te nierównośc na wykresie!!! I skąd Ci sięna początku wzięła jedynka??
Darnok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 343
Rejestracja: 12 paź 2007, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piastów /Warszawa
Pomógł: 64 razy

Nierówność z dwoma niewiadomymi; narysować na osi.

Post autor: Darnok »

Odnośnie -1:
\(\displaystyle{ \frac{4a-2b}{2b-4a}=\frac{-2b+4a}{2b-4a}=\frac{-(2b-4a)}{2b-4a}=-1}\)
ODPOWIEDZ