Transformacje funkcji

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
Stan44
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 22 kwie 2019, o 13:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań, Polska
Podziękował: 1 raz

Transformacje funkcji

Post autor: Stan44 »

Zadanie ze sprawdzianu:
Consider the function \(\displaystyle{ f(x) = 4x + 2}\). Sketch the graphs of the following functions and write the formulae of the obtained functions in the form \(\displaystyle{ y=ax+b}\).
a) \(\displaystyle{ g(x) = -f(x+1)-2}\)
b) \(\displaystyle{ h(x) = 1 + f(-x)}\)

W języku polskim:
Uznając funkcję \(\displaystyle{ f(x) = 4x + 2}\) naszkicuj wykresy funkcji oraz zapisz wzory nowo powstałych funkcji w formie \(\displaystyle{ y=ax+b}\).
a) \(\displaystyle{ g(x) = -f(x+1)-2}\)
b) \(\displaystyle{ h(x) = 1 + f(-x)}\)

O ile przykład (b) nie sprawia mi większych problemów:
\(\displaystyle{ h(x) = f(-x) + 1\\
h(x) = 4(-x) + 1 + 2\\
h(x) = -4x + 3}\)


To przykład (a) jest dla mnie niezrozumiały.
Zrobiłbym to w następujący sposób:
\(\displaystyle{ g(x) = -f(x+1)-2\\
g(x) = -4(x+1) -2 + 2\\
g(x) = -4x -4}\)


Taki wzór wychodzi mi również po naszkicowaniu wykresu, odbiciu funkcji \(\displaystyle{ f(x)}\) względem OX, a następnie przesunięciu funkcji o wektor \(\displaystyle{ [-1,-2]}\). Zawsze \(\displaystyle{ y=-4x-4}\).
Natomiast rzekomo poprawną odpowiedzią jest \(\displaystyle{ g(x)=-4x -8}\).

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć co robię źle?
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2019, o 19:24 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
Kfadrat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 25 paź 2018, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 20 razy

Transformacje funkcji

Post autor: Kfadrat »

Stan44 pisze: To przykład (a) jest dla mnie niezrozumiały.
Zrobiłbym to w następujący sposób:
\(\displaystyle{ g(x) = -f(x+1)-2}\)
\(\displaystyle{ g(x) = -4(x+1) -2 + 2}\)
\(\displaystyle{ g(x) = -f(x+1)-2=-(4(x+1)+2)-2=-4(x+1)-2-2=-4x-8}\)

Dlaczego masz tam \(\displaystyle{ +2}\)?
Stan44
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 22 kwie 2019, o 13:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań, Polska
Podziękował: 1 raz

Transformacje funkcji

Post autor: Stan44 »

AU
AU
0asE1QN.png (62.48 KiB) Przejrzano 404 razy
AU
AU
UMuAQt5.png (60.49 KiB) Przejrzano 404 razy
Mam jeszcze jedno pytanie, na które może ktoś będzie znał odpowiedź.
Narysowałem sobie te wykresy funkcji w programie i o ile w kolejności: (1)odbicie względem osi OX, (2)przesunięcie o wektor, wzór funkcji jest prawidłowy o tyle w przypadku kolejności (1)przesunięcie o wektor, (2)odbicie względem osi OX wykres jest nieprawidłowy.

Dlaczego tak się dzieje?
Awatar użytkownika
MrCommando
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 554
Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock/MiNI PW
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 107 razy

Transformacje funkcji

Post autor: MrCommando »

Stąd, że najpierw przesuwasz o wektor \(\displaystyle{ [-1,-2]}\) i otrzymujesz wzór funkcji \(\displaystyle{ f(x+1)-2}\), a potem po zastosowaniu symetrii dostajesz \(\displaystyle{ -(f(x+1)-2)=-f(x+1)+2}\). Zatem w takim razie powinieneś przesuwać o wektor \(\displaystyle{ [-1,2]}\), żeby wynik był poprawny.
ODPOWIEDZ