Dla jakich wartosci parametru m rownanie ♣x-2♥=2m+1
ma:
- jedno rozwiazanie
-dwa rozwiazania
zadanie z parametrem
- Aramil
- Użytkownik
- Posty: 152
- Rejestracja: 8 wrz 2005, o 18:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nowhere
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 12 razy
zadanie z parametrem
hmm fukncja liniowa ma \(\displaystyle{ y=ax+b}\)
ma jedno rozwiazanie gdy \(\displaystyle{ a\neq0}\)
nieskonczenie wiele rozw. gdy\(\displaystyle{ a=0 i b=0}\)
brak rozw gdy \(\displaystyle{ a=0 i b\neq0}\)
czyli nie moze miec tylko dwoch rozwiazan
ma jedno rozwiazanie gdy \(\displaystyle{ a\neq0}\)
nieskonczenie wiele rozw. gdy\(\displaystyle{ a=0 i b=0}\)
brak rozw gdy \(\displaystyle{ a=0 i b\neq0}\)
czyli nie moze miec tylko dwoch rozwiazan