Jeżeli argument funkcji

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
Michal2115
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 19 lut 2019, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 24 razy

Jeżeli argument funkcji

Post autor: Michal2115 »

Jeżeli argument funkcji \(\displaystyle{ f(x)=4x-1}\) wzrośnie o 5, to wartość funkcji wzrośnie o?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15688
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Jeżeli argument funkcji

Post autor: Premislav »

Odejmować umiesz?
\(\displaystyle{ f(x+5)-f(x)=4(x+5)-1-(4x-1)=\ldots}\)
Odpowiedź: \(\displaystyle{ 20.}\)
Michal2115
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 19 lut 2019, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 24 razy

Re: Jeżeli argument funkcji

Post autor: Michal2115 »

Problem w tym, że zgubiłem minusa i przez to ciągle wychodziło mi 18, co było błędną odpowiedzią, pozdrawiam.
ODPOWIEDZ