Wartość parametru
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 4 sie 2018, o 09:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 14 razy
Wartość parametru
Wyznacz wartość parametru p, tak aby rozwiązaniem nierówności \(\displaystyle{ px-2p \le 2x+3}\) była każda liczba rzeczywista.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Wartość parametru
Popatrzmy:
\(\displaystyle{ px-2p \le 2x+3}\)
\(\displaystyle{ x(p-2) \le 3+2p}\)
Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ p}\) nierówność jest prawdziwa \(\displaystyle{ \bigwedge\limits_{x\in R}}\) ?
\(\displaystyle{ px-2p \le 2x+3}\)
\(\displaystyle{ x(p-2) \le 3+2p}\)
Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ p}\) nierówność jest prawdziwa \(\displaystyle{ \bigwedge\limits_{x\in R}}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Wartość parametru
Skąd wiesz? - Jak odpowiesz na to pytanie, to będziesz wiedział, czy są jeszcze jakieś.las484 pisze:Dla 2