Rozwiązać układ równań liniowych.

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
Kaarina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 13 lis 2018, o 13:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 10 razy

Rozwiązać układ równań liniowych.

Post autor: Kaarina »

Rozwiązać układ równań liniowych.
Bardzo proszę o rozwiązanie poniższego układu równań metodą tabelkową.
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2 x_{1}+3x _{2}+11x _{3} +5x _{4}=2 \\ x _{1}+x _{2}+5x _{3}+2x _{4}=1 \\ 2x _{1}+x _{2}+3x _{3}+2x _{4}=-3 \\ x _{1}+x _{2}+3x _{3}+4x _{4}=-3 \end{cases}}\)
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Re: Rozwiązać układ równań liniowych.

Post autor: Dilectus »

Rzecz polega na tym, że to Ty masz rozwiązać ten układ. Pokaż, co do tej pory zrobiłaś.

Looknij najpierw tu:

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Uk%C5%82ad_r%C3%B3wna%C5%84_liniowych


a potem tu:

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=C3oQHiallKM


P.S. Co to jest metoda tabelkowa?

P.P.S. Jeśli masz kłopot z policzeniem wyznaczników, to zrób to w Excelu.

-- 3 gru 2018, o 10:46 --

Rozwiązanie tego układu jest takie:

\(\displaystyle{ x_1=-2}\)

\(\displaystyle{ x_2=0}\)

\(\displaystyle{ x_3=1}\)

\(\displaystyle{ x_4=-1}\)
ODPOWIEDZ