Wyznacz wszystkie wartości parametru \(\displaystyle{ m}\), dla których równanie z niewiadomą \(\displaystyle{ x}\),
\(\displaystyle{ 3 \cdot \left| x-3\right|=12m-4m^2}\)
ma dwa różne rozwiązania dodatnie
Jak robić takie zadanka? Krok po kroku
wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których...
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 1 wrz 2018, o 21:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 8 razy
wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których...
Ostatnio zmieniony 1 gru 2018, o 15:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Poprawa wiadomości.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Poprawa wiadomości.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15685
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5219 razy
wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których...
\(\displaystyle{ |x-3|}\) to odległość \(\displaystyle{ x}\) od \(\displaystyle{ 3}\) na osi liczbowej, żeby oba rozwiązania były dodatnie, to w szczególności ta odległość musi być dodatnia i mniejsza niż \(\displaystyle{ 3}\), tj.
\(\displaystyle{ 0<4m-\frac 4 3 m^2<3}\).
A to jest układ dwóch nierówności kwadratowych, rozwiązanie zadania to część wspólna zbiorów rozwiązań tych nierówności.
\(\displaystyle{ 0<4m-\frac 4 3 m^2<3}\).
A to jest układ dwóch nierówności kwadratowych, rozwiązanie zadania to część wspólna zbiorów rozwiązań tych nierówności.