trzeba podac wzor funkcji liniowej, ktorej wykres przechodzi przez punkt A(1,3) i ktora przyjmuje wartosci ujemne tyllko wtedy, gdy x>2, Czy istnieja taka funkcja?
licze, na to ze przeczyta to ktos mądrzejszy ode mnie ...i pomoze
z gory dziekuje
okresl wzor funkcji
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
okresl wzor funkcji
\(\displaystyle{ y=ax+b}\)
Skoro przechodzi przez punkt (1,3), to:
\(\displaystyle{ 3=a+b}\)
Skoro przechodzi przez punkt (2,0), to:
\(\displaystyle{ 0=2a+b}\)
Z tego:
\(\displaystyle{ a=-3}\)
\(\displaystyle{ b=6}\)
Skoro przechodzi przez punkt (1,3), to:
\(\displaystyle{ 3=a+b}\)
Skoro przechodzi przez punkt (2,0), to:
\(\displaystyle{ 0=2a+b}\)
Z tego:
\(\displaystyle{ a=-3}\)
\(\displaystyle{ b=6}\)