funkcja liniowa z parametrem

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
menta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 18:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: starachowice

funkcja liniowa z parametrem

Post autor: menta »

Dana jest funkcja liniowa

f(x) = (3m-2)x + 2m - 1

a) dla jakich wartości parametru m funkcja jest malejąca?
b) dla jakich wartości parametru m miejscem zerowm funkcji f jest liczba 1.
c) dla jakich wartości parametru m kąt nachylenia wykresu funkcji f do osi OX ma miarę 45

wogóle nie pojmuje tego typu zadań proszęo pomoc

________________
Temat poprawiony. Kontroluj literówki.
":/" - ozdobnik?!
bolo
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2007, o 19:50 przez menta, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Jestemfajny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 22 lis 2006, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: AGH
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 36 razy

funkcja liniowa z parametrem

Post autor: Jestemfajny »

a)
\(\displaystyle{ 3m-2}\)
menta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 18:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: starachowice

funkcja liniowa z parametrem

Post autor: menta »

no dobra dobra ale jak do tego dojsc mam w punckie a i c???
mmonika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 24 wrz 2007, o 18:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 3 razy

funkcja liniowa z parametrem

Post autor: mmonika »

b) co to znaczy mjsc. zerrowe? Czym się charakteryzuje ten pkt.? Tym, że wartość f-cji f(x)=0, więc wszystko przyrównujemy do zera
c)F-cja liniowa nachylona do osi OX pod kątem 45st. ma wzór y=x+b, gdzie b jest dowolną liczbą rzeczywistą, zatem to, co stoi przy x powino być =1
jacek_ns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 169
Rejestracja: 29 sty 2007, o 17:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 17 razy

funkcja liniowa z parametrem

Post autor: jacek_ns »

tagens kąta zawartego miedzy prostą a osią OX jest współczynnikiem kierunkowym tej prostej
ODPOWIEDZ