funkcja \(\displaystyle{ f}\) każdej liczbie naturalnej trzycyfrowej przyporządkowuje sumę jej cyfr:
a)podaj argumenty, dla których funkcja \(\displaystyle{ f}\) przyjmuje wartość \(\displaystyle{ 2}\)
b)dla pewnego argumentu \(\displaystyle{ a}\) funkcja \(\displaystyle{ f}\) przyjmuje wartość \(\displaystyle{ 15}\). Uzasadnij, że \(\displaystyle{ a}\) dzieli się przez \(\displaystyle{ 3}\)
c)podaj najmniejszą liczbę \(\displaystyle{ a}\) taką, że \(\displaystyle{ f(a)=20}\)
funkcja
-
- Użytkownik
- Posty: 281
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 15:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tychy
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 21 razy
funkcja
To nie jest funkcja liniowa...
a) \(\displaystyle{ f(x)=2 \iff x\in \{101, 110, 200\}}\)
b) Liczba daje taką resztę z dzielenia przez \(\displaystyle{ 3}\) jaką daje suma jej cyfr.
c) \(\displaystyle{ 299}\)
\ Spóźniłem się...^^
a) \(\displaystyle{ f(x)=2 \iff x\in \{101, 110, 200\}}\)
b) Liczba daje taką resztę z dzielenia przez \(\displaystyle{ 3}\) jaką daje suma jej cyfr.
c) \(\displaystyle{ 299}\)
\ Spóźniłem się...^^