4. Wyznacz te wartości parametru m, dla których funkcja \(\displaystyle{ f(x) = 4mx -2 \sqrt{5}mx-1}\) jest malejąca?
Wyciągam x przed nawias i skoro ma być malejąca to a<0
Czyli zostaje mi \(\displaystyle{ 4m-2 \sqrt{5}m<0}\)
Jak rozwiązać to równanie?
Dla jakich wartości parametru funkcja jest malejąca ?
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 15 paź 2016, o 10:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 22 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Re: Dla jakich wartości parametru funkcja jest malejąca ?
Wyciągnij \(\displaystyle{ m}\) przed nawias.
Pomnóż obie strony przez to co w nawiasie, tylko z plusem.
Pomnóż obie strony przez to co w nawiasie, tylko z plusem.
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 15 paź 2016, o 10:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 22 razy
Dla jakich wartości parametru funkcja jest malejąca ?
\(\displaystyle{ m(4-2 \sqrt{5} ) < 0}\)
Czyli mam pomnożyć przez \(\displaystyle{ 4+2 \sqrt{5}}\) ?
Czyli mam pomnożyć przez \(\displaystyle{ 4+2 \sqrt{5}}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 15 paź 2016, o 10:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 22 razy