równanie z parametrem

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
Ichigo0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 169
Rejestracja: 13 lis 2016, o 23:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: fsadsef
Podziękował: 61 razy

równanie z parametrem

Post autor: Ichigo0 »

W zadaniu Wyznacz wartości parametru \(\displaystyle{ k}\) dla których równanie \(\displaystyle{ k^2x-1-x(3k-2)+k=0}\) ma rozwiązania w zbiorze liczb rzeczywistych W późniejszych obliczeniach dlaczego, pomimo że przy dzieleniu przez \(\displaystyle{ (k-1)}\) zakładamy że \(\displaystyle{ k \neq 1}\) to \(\displaystyle{ 1}\) znajduje się w zbiorze rozwiązań?
Ostatnio zmieniony 10 lut 2018, o 20:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

równanie z parametrem

Post autor: bartek118 »

Ponieważ wówczas przypadek \(\displaystyle{ k=1}\) trzeba rozpatrzeć oddzielnie.
Ichigo0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 169
Rejestracja: 13 lis 2016, o 23:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: fsadsef
Podziękował: 61 razy

równanie z parametrem

Post autor: Ichigo0 »

nie rozumiem
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22206
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

równanie z parametrem

Post autor: a4karo »

To obejrzyj swoje rozwiązanie i sprawdź, czy stosuje się ono gdy \(\displaystyle{ k=1}\)
Awatar użytkownika
Rafsaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 466
Rejestracja: 19 lut 2017, o 11:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podkarpacie/Wrocław
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 80 razy

równanie z parametrem

Post autor: Rafsaf »

Jeśli w obliczeniach wygodnie Ci było wyrzucić \(\displaystyle{ k=1}\) tak by można było bez problemu podzielić przez \(\displaystyle{ (k-1)}\) to nie oznacza wcale że \(\displaystyle{ k=1}\) nie spełnia tego zadania, bo przecież \(\displaystyle{ k \in R}\)

Jeśli robisz takie sztuczne założenie dla celów rachunkowych, to potem musisz oddzielnie sprawdzić co się dzieje dla tych liczb które wyrzuciłeś.
ODPOWIEDZ