Zaznacz w układzie współrzędnych zbiory :
\(\displaystyle{ A = \{ (x , y) ; x\in\RR\ i\ y\in\RR\ i\ x + y \le 1 \}}\) oraz
\(\displaystyle{ B = \{ (x , y) ; x\in\RR\ i\ y\in\RR\ i\ 4x^2+ 4y^2 – 4x \le 15 \}}\)
Zaznacz osobno zbiór \(\displaystyle{ B-A.}\)
w sumei zadanie wydaje sie proste ale nie wiem jak mama wyznaczyc srodek okregu jak mam jakies cyfry przed kwadratami a jak podziele wszystko przez 4 to wyjdzie jakies 3.75 z 15 :/
prosze o pomoc
funkcja liniowa plus okrąg
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 26 mar 2007, o 23:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 3 razy
funkcja liniowa plus okrąg
Ostatnio zmieniony 13 cze 2023, o 09:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
funkcja liniowa plus okrąg
Dobrze robisz:
\(\displaystyle{ 4x^2-4x+4y^2 15 \\
x^2-x+y^2 \frac{15}{4}, \quad \hbox{skorzystamy ze wzoru: } \left(a-\frac{1}{2}\right)^2=a^2-a+\frac{1}{4} \\
\left(x-\frac{1}{2}\right)^2+y^2 \frac{15}{4} + \frac{1}{4} = 4\\
\left(x-\frac{1}{2}\right)^2+y^2 2^2}\)
Zatem jest to koło o środku w punkcie \(\displaystyle{ \left(\frac{1}{2},0\right)}\) i promieniu 2.
\(\displaystyle{ 4x^2-4x+4y^2 15 \\
x^2-x+y^2 \frac{15}{4}, \quad \hbox{skorzystamy ze wzoru: } \left(a-\frac{1}{2}\right)^2=a^2-a+\frac{1}{4} \\
\left(x-\frac{1}{2}\right)^2+y^2 \frac{15}{4} + \frac{1}{4} = 4\\
\left(x-\frac{1}{2}\right)^2+y^2 2^2}\)
Zatem jest to koło o środku w punkcie \(\displaystyle{ \left(\frac{1}{2},0\right)}\) i promieniu 2.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 26 mar 2007, o 23:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 3 razy
funkcja liniowa plus okrąg
aha dzieki
w sumie sie nie skumalam ze to sie pozniej skroci na 4
a jeszcze jedno !
moze to glupio zabrzmi albo jest jeszcze pora w ktorej nei mysle, jak narysowac ta funkcje pierwsza? tzn mi sie wydaje ze trzeba narysowac najpierw normalnei a pozniej zaznaczyc ponizej tego wykresu bo y musi byc mneijsze niz x
dobrze mysle?
w sumie sie nie skumalam ze to sie pozniej skroci na 4
a jeszcze jedno !
moze to glupio zabrzmi albo jest jeszcze pora w ktorej nei mysle, jak narysowac ta funkcje pierwsza? tzn mi sie wydaje ze trzeba narysowac najpierw normalnei a pozniej zaznaczyc ponizej tego wykresu bo y musi byc mneijsze niz x
dobrze mysle?