Dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem układu równań:\(\displaystyle{ \begin{cases} x+3y-4=0\\x-6y+m=0\end{cases}}\) jest para liczb rzeczywistych, z których jedna jest tangensem, a druga cotangensem tego samego kąta ostrego?
wyliczylam x i y: \(\displaystyle{ x=\frac{m-8}{-3}}\) \(\displaystyle{ y=\frac{-m-4}{-9}}\)
i co dalej ? =] z góry dziękuje za pomoc =]
________________
Temat poprawiony
"=]" - ozdobnik?!
bolo
Układ równań z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Układ równań z parametrem
\(\displaystyle{ x=tg(\alpha)}\)
\(\displaystyle{ y=ctg(\alpha)}\)
\(\displaystyle{ tg(\alpha)=\frac{1}{ctg(\alpha)}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{1}{y}}\)
nie sprawdzałem Twoich wyników jakby co..
\(\displaystyle{ \frac{m-8}{-3}=\frac{-9}{-m-4}}\)
[ Dodano: 23 Września 2007, 13:27 ]
PS nie zapomnij o założeniach: \(\displaystyle{ m\neq-4 \ \ m\neq8}\)
drugie założenie bierze się stąd że: \(\displaystyle{ y=\frac{1}{x}}\), czyli:
\(\displaystyle{ \frac{-3}{m-8}=\frac{-m-4}{-9}}\)
\(\displaystyle{ y=ctg(\alpha)}\)
\(\displaystyle{ tg(\alpha)=\frac{1}{ctg(\alpha)}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{1}{y}}\)
nie sprawdzałem Twoich wyników jakby co..
\(\displaystyle{ \frac{m-8}{-3}=\frac{-9}{-m-4}}\)
[ Dodano: 23 Września 2007, 13:27 ]
PS nie zapomnij o założeniach: \(\displaystyle{ m\neq-4 \ \ m\neq8}\)
drugie założenie bierze się stąd że: \(\displaystyle{ y=\frac{1}{x}}\), czyli:
\(\displaystyle{ \frac{-3}{m-8}=\frac{-m-4}{-9}}\)