wyznaczanie wzoru funkcji liniowej
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 18:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wielkopolska
wyznaczanie wzoru funkcji liniowej
Wyznacz wzor funkcji liniowej y=f(x) takiej , że dla dowolnego x należącego do R f(3x+4)=2x+1
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
wyznaczanie wzoru funkcji liniowej
\(\displaystyle{ f(x)=ax+b \\
a(3x+4)+b=2x+1 \\
3ax+4a+b=2x+1 \\
3a=2 4a+b=1 \\ a= \frac{2}{3} b=-1 \frac{2}{3} \\ f(x)= \frac{2}{3}x-1\frac{2}{3}}\)
a(3x+4)+b=2x+1 \\
3ax+4a+b=2x+1 \\
3a=2 4a+b=1 \\ a= \frac{2}{3} b=-1 \frac{2}{3} \\ f(x)= \frac{2}{3}x-1\frac{2}{3}}\)