Witam,
Mam rozwiązać taki układ:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x+y+z=3\\2x-3y+4z=0\\4x-11y+10z=0 \end{array}}\)
Próbowałem go rozwiązac z wyznaczników, ale wyznacznik główny wychodzi mi 0 i nie wiem co dalej z tym zrobic
układ rownan z trzema niewiadomymi
-
- Użytkownik
- Posty: 518
- Rejestracja: 21 lut 2007, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kluczewsko
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 67 razy
układ rownan z trzema niewiadomymi
To jest układ równań sprzecznych
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} z=3-x-y\\2x-3y+4(3-x-y)=0\\4x-11y+10(3-y-x)=0 \end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} z=3-x-y\\-2x-7y=-12\\-6x-21y=-30 \end{array}}\)
\(\displaystyle{ 0=6}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} z=3-x-y\\2x-3y+4(3-x-y)=0\\4x-11y+10(3-y-x)=0 \end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} z=3-x-y\\-2x-7y=-12\\-6x-21y=-30 \end{array}}\)
\(\displaystyle{ 0=6}\)