Napisz wzór funkcji której wykresem jest prosta przechodząca przez dwa punkty:
(0,0)((3,-6)
jak to zrobić?
Wzór funkcji
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Wzór funkcji
układasz uk. równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 0*x+b=0\\3a + b=-6\end{cases}}\)
no i z tego masz że b=0 i a=-2 więc wzór funkcji równa się \(\displaystyle{ y=-2x}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 0*x+b=0\\3a + b=-6\end{cases}}\)
no i z tego masz że b=0 i a=-2 więc wzór funkcji równa się \(\displaystyle{ y=-2x}\)