Muszę zrobić kilka przykładów tego zadania, chcę je zrobić samemu więc proszę tylko o rady jak je zrobić ponieważ nie mam zielonego pojęcia jak się za to zabrać. Polecenie: Określ liczbę rozwiązać danego równania w zależności od wartości parametru \(\displaystyle{ a}\). Dla tych wartości parametru \(\displaystyle{ a}\), dla których istnieje rozwiązanie podaj je
Przykład: \(\displaystyle{ 2x - a^{2} =a+ax -6}\)
Dzięki za pomoc
Okręślanie liczby rozwiązan w zależności od parametru a.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 12 sty 2017, o 13:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 4 razy
Okręślanie liczby rozwiązan w zależności od parametru a.
Ostatnio zmieniony 4 sie 2017, o 22:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 1116
- Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górnicza Dolina
- Podziękował: 74 razy
- Pomógł: 115 razy
Okręślanie liczby rozwiązan w zależności od parametru a.
\(\displaystyle{ x(2-a)=a-6+a^2}\)
Dla \(\displaystyle{ a \neq 2}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{a^2+a-6}{a-2}=a-3}\) - jedno rozwiązanie
Dla \(\displaystyle{ a=2}\)
\(\displaystyle{ 0=0}\) - nieskończenie wiele rozwiązań
Dla \(\displaystyle{ a \neq 2}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{a^2+a-6}{a-2}=a-3}\) - jedno rozwiązanie
Dla \(\displaystyle{ a=2}\)
\(\displaystyle{ 0=0}\) - nieskończenie wiele rozwiązań