Zadanie z funkcji liniowej

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
rAzOr_user
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 13 wrz 2007, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Zadanie z funkcji liniowej

Post autor: rAzOr_user »

Witam
Mam takie zadanko i w żaden sposób nie moge sobie z nim poradzić, myślę że mi pomożecie.
Prosta k przechodzi przez początek układu współrzednych i jest wykresem malejacej funkcji liniowej.
Współczynnik kierunkowy prostej k jest rozwiązaniem równania x� +12=3x� +4x, nie wiem jak rozwiązać to równanie deltą się nie da nie mam już pojecia....
Proszę o szybką odp.
Pozdrawiam
Piotr
herfoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 10 paź 2006, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Iłża
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 21 razy

Zadanie z funkcji liniowej

Post autor: herfoo »

a tam nie jest czasem \(\displaystyle{ x^{4}}\) wtedy można by podstawić drugą niewiadoma i bylyby 4 pierwiastki.
rAzOr_user
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 13 wrz 2007, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Zadanie z funkcji liniowej

Post autor: rAzOr_user »

W książce Matura z matematyka Andrzeja Kiełbasy jest dokładnie takie równanie jak podałem wyżej. Nikt nie ma pomysłu jak to rozwiązać?
Awatar użytkownika
Lider_M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 867
Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MiNI PW
Pomógł: 258 razy

Zadanie z funkcji liniowej

Post autor: Lider_M »

Na przykład można to równanie rozwiązać tak:
\(\displaystyle{ x^3+12=3x^2+4x \\
x^3-3x^2=4x-12\\
x^2(x-3)=4(x-3)\\
(x-3)(x^2-4)=0\\
(x-3)(x-2)(x+2)=0}\)

I wiadomo
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Zadanie z funkcji liniowej

Post autor: soku11 »

Wszystko jest dobrze
\(\displaystyle{ x^3-3x^2-4x+12=0\\
x^2(x-3)-4(x-3)=0\\
(x-3)(x-2)(x+2)=0\\
x_1=3\quad x_2=2\quad x_3=-2\\
k=-2\\
y=kx+b\\
y=-2x+b\\
S=(0,0)\\
0=0+b\ \ \ \ b=0\\
y=-2x}\)


POZDRO
rAzOr_user
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 13 wrz 2007, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Zadanie z funkcji liniowej

Post autor: rAzOr_user »

Dziekuje Wam bardzo, chciałbym dojść kiedys do takiego poziomu wiedzy jaki reprezentujecie, jeszcze raz dzieki i pozdrawiam
ODPOWIEDZ