Blagam - wytlumaczcie mi to doglebnie (wtedy zrozumiem jak robic inne podobne przyklady), bo ciagle wychodzi mi zle i zle... Z gory dzieki i pozdrawiam
\(\displaystyle{ |2x+3|-|x-1|=4}\)
rozwiaz rownanie metoda algebraiczna
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 20 lis 2006, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 12 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 399
- Rejestracja: 24 gru 2006, o 11:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 82 razy
rozwiaz rownanie metoda algebraiczna
skorzystaj z definicji WB:
\(\displaystyle{ |a|=\left{ \begin a\,\,dla\,\, a q 0 -a\,\,dla\,\,a
|2x+3|-|x-1|=4
- aby ustalić przedział obliczasz miejsce zerowe wyrażenia znajdującemu się wewnątrz modułu - czyli zazwyczaj miejsce zerowe funkcji liniowej.
1) dla x€(-∞,-3/2> - oba wyrażenia są ujemne
2) dla x€(-3/2,1> - pierwsze wyrażenie jest dodatnie a drugie ujemne
3) dla x€(1,+∞) - oba wyrażenia są dodatnie
1.
-(2x+3)-[-(x-1)]=4
2.
(2x+3)-[-(x-1)]=4
3.
(2x+3)-(x-1)=4
Sprawdzasz czy x wyliczony należy do sprawdzanego przypadku. Jeśli nie to x należy do zbioru pustego}\)
\(\displaystyle{ |a|=\left{ \begin a\,\,dla\,\, a q 0 -a\,\,dla\,\,a
|2x+3|-|x-1|=4
- aby ustalić przedział obliczasz miejsce zerowe wyrażenia znajdującemu się wewnątrz modułu - czyli zazwyczaj miejsce zerowe funkcji liniowej.
1) dla x€(-∞,-3/2> - oba wyrażenia są ujemne
2) dla x€(-3/2,1> - pierwsze wyrażenie jest dodatnie a drugie ujemne
3) dla x€(1,+∞) - oba wyrażenia są dodatnie
1.
-(2x+3)-[-(x-1)]=4
2.
(2x+3)-[-(x-1)]=4
3.
(2x+3)-(x-1)=4
Sprawdzasz czy x wyliczony należy do sprawdzanego przypadku. Jeśli nie to x należy do zbioru pustego}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
rozwiaz rownanie metoda algebraiczna
\(\displaystyle{ |2x+3|-|x-1|=4}\)
obliczasz najpierw dla jakich x wyrażenia pod wartością bezwzględną są większe od 0..
\(\displaystyle{ 2x+3>0 \iff x>-\frac{3}{2}}\)
\(\displaystyle{ x-1>0 \iff x>1}\)
teraz rozbijasz na przypadki:
1.. \(\displaystyle{ x\in(-\infty;-\frac{3}{2})}\) (w tym przedziale oba wyrażenia pod wartością bezwzględną więc pozbywając się wartości bezwzględnej zmieniasz znaki:
-2x-3+x-1=4
-x=8
x=-8
\(\displaystyle{ -8 (-\infty;-\frac{3}{2})}\) zatem jest rozwiązaniem równania..
2..\(\displaystyle{ x\in}\)
obliczasz najpierw dla jakich x wyrażenia pod wartością bezwzględną są większe od 0..
\(\displaystyle{ 2x+3>0 \iff x>-\frac{3}{2}}\)
\(\displaystyle{ x-1>0 \iff x>1}\)
teraz rozbijasz na przypadki:
1.. \(\displaystyle{ x\in(-\infty;-\frac{3}{2})}\) (w tym przedziale oba wyrażenia pod wartością bezwzględną więc pozbywając się wartości bezwzględnej zmieniasz znaki:
-2x-3+x-1=4
-x=8
x=-8
\(\displaystyle{ -8 (-\infty;-\frac{3}{2})}\) zatem jest rozwiązaniem równania..
2..\(\displaystyle{ x\in}\)