zbadaj czy funkcja jest parzysta oraz wyznacz równanie osi symetrii funkcji f(x)
f(x)=|x-2| + |x+3|
Proszę o jakieś wskazówki, ewentualnie rozwiązanie.
zbadaj czy funkcja jest parzysta
zbadaj czy funkcja jest parzysta
funkcja nie jest również nieparzysta. sprawdziłem.
a co z osią symetrii?
a co z osią symetrii?
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
zbadaj czy funkcja jest parzysta
Ja bym to zrobil tak:
\(\displaystyle{ g(x)=-2x-1\\
h(x)=2x+1\\
a_g=-a_h\rightarrow\ \ f'(g)=-h'(x)\rightarrow\ \ tg\alpha=-tg\beta}\)
Czyli te funkcje sa nachylone pod tym samym katem do osi OX. W zwiazku z tym osia symetrii bedzie prosta przechodzaca przez punkt przeciecia dwoch pozostalych prostych:
\(\displaystyle{ P=(-\frac{1}{2},0)\\
l:\ x=-\frac{1}{2}}\)
Dla sprawdzenia, prosta ta dzieli nasza funkcje stala na pol, wiec i to sie zgadza.
Nie wiem czy moje rozumowanie jest do konca zgodne z zasadami, ale inaczej nie umiem
POZDRO
\(\displaystyle{ g(x)=-2x-1\\
h(x)=2x+1\\
a_g=-a_h\rightarrow\ \ f'(g)=-h'(x)\rightarrow\ \ tg\alpha=-tg\beta}\)
Czyli te funkcje sa nachylone pod tym samym katem do osi OX. W zwiazku z tym osia symetrii bedzie prosta przechodzaca przez punkt przeciecia dwoch pozostalych prostych:
\(\displaystyle{ P=(-\frac{1}{2},0)\\
l:\ x=-\frac{1}{2}}\)
Dla sprawdzenia, prosta ta dzieli nasza funkcje stala na pol, wiec i to sie zgadza.
Nie wiem czy moje rozumowanie jest do konca zgodne z zasadami, ale inaczej nie umiem
POZDRO