Układ równań z 6 niewiadomymi

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
Kitok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 4 paź 2016, o 10:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

Układ równań z 6 niewiadomymi

Post autor: Kitok »

Witam. Z matematyką nie miałem nic wspólnego od co najmniej 5 lat i nagle przyszło mi zmierzyć się z takim układem równań.

\(\displaystyle{ \left\lbrace \begin{array}{l}2x_2-2x_3+x_4-3x_5+2x_6=5\\x_1+x_2+3x_3+2x_5-x_6=2\\x_1+3x_2+x_3+x_4-x_5+x_6=7\end{array}\right.}\)

Bladego pojęcia nie mam czym to ruszyć. Jakim sposobem mogę rozwiązać ten układ?
miodzio1988

Układ równań z 6 niewiadomymi

Post autor: miodzio1988 »

Eliminacja Gaussa, masz jedynki w 1 kolumnie wiec działaj
Kitok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 4 paź 2016, o 10:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

Układ równań z 6 niewiadomymi

Post autor: Kitok »

Dzięki za podpowiedź. Spróbuje i dam znać czy mi się udało
ODPOWIEDZ