Funkcja liniowa z parametrem
Funkcja liniowa z parametrem
Cześć, mam problem z zadaniami z parametrem(funkcja liniowa).
zadanie 1: Wyznacz wartości parametru m, dla których zbiór rozwiązań nierówności
\(\displaystyle{ mx+5>0}\)
a) jest zbiorem liczb rzeczywistych
b) jest zbiorem pustym
W zadaniu pierwszym po przeniesieniu \(\displaystyle{ 5}\) na prawą stronę i wyznaczeniu \(\displaystyle{ m}\), \(\displaystyle{ x}\) nie będzie równał się \(\displaystyle{ 0}\) trzeba zapisac taki warunek, czy to będzie prawidłowe?
Jak ogólnie powinny wygladac rozwiązania tych przykładów a, b?
zadanie 2: Wyznacz wartości parametru m, dla których zbiór rozwiązań nierówności
a)jest przedziałem \(\displaystyle{ (- \infty ,10-3m)}\) b) zawiera się przedziałem \(\displaystyle{ (- \infty ,6-3m)}\)
\(\displaystyle{ 2m-x+1>x+5}\)
Czym różni się wyrażenie "jest przedziałem", a "zawiera się przedziałem"?
Jak ogólnie za to się zabrać?
Czy są jakieś szczególne założenia, które trzeba nałożyć na parametr \(\displaystyle{ a}\)?
P.S. Znalazlem EDIT
zadanie 1: Wyznacz wartości parametru m, dla których zbiór rozwiązań nierówności
\(\displaystyle{ mx+5>0}\)
a) jest zbiorem liczb rzeczywistych
b) jest zbiorem pustym
W zadaniu pierwszym po przeniesieniu \(\displaystyle{ 5}\) na prawą stronę i wyznaczeniu \(\displaystyle{ m}\), \(\displaystyle{ x}\) nie będzie równał się \(\displaystyle{ 0}\) trzeba zapisac taki warunek, czy to będzie prawidłowe?
Jak ogólnie powinny wygladac rozwiązania tych przykładów a, b?
zadanie 2: Wyznacz wartości parametru m, dla których zbiór rozwiązań nierówności
a)jest przedziałem \(\displaystyle{ (- \infty ,10-3m)}\) b) zawiera się przedziałem \(\displaystyle{ (- \infty ,6-3m)}\)
\(\displaystyle{ 2m-x+1>x+5}\)
Czym różni się wyrażenie "jest przedziałem", a "zawiera się przedziałem"?
Jak ogólnie za to się zabrać?
Czy są jakieś szczególne założenia, które trzeba nałożyć na parametr \(\displaystyle{ a}\)?
P.S. Znalazlem EDIT
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2016, o 15:00 przez Vidar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1116
- Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górnicza Dolina
- Podziękował: 74 razy
- Pomógł: 115 razy
Funkcja liniowa z parametrem
Znaczek nieskończoności masz po lewej stronie.
Zad. 1
a)
Pomyśl o dwóch funkcjach \(\displaystyle{ f(x)=mx+5}\), \(\displaystyle{ g(x)=0}\) i zastanów się czy istnieje takie \(\displaystyle{ m}\), aby cała funkcja \(\displaystyle{ f(x)}\) była nad funkcją \(\displaystyle{ g(x)}\)
b)
Podobnie jak w podpunkcie a tylko, że teraz funkcja \(\displaystyle{ f(x)}\) ma się albo pokryć z \(\displaystyle{ g(x)}\) albo ma być pod nią.
Zad. 1
a)
Pomyśl o dwóch funkcjach \(\displaystyle{ f(x)=mx+5}\), \(\displaystyle{ g(x)=0}\) i zastanów się czy istnieje takie \(\displaystyle{ m}\), aby cała funkcja \(\displaystyle{ f(x)}\) była nad funkcją \(\displaystyle{ g(x)}\)
b)
Podobnie jak w podpunkcie a tylko, że teraz funkcja \(\displaystyle{ f(x)}\) ma się albo pokryć z \(\displaystyle{ g(x)}\) albo ma być pod nią.
Funkcja liniowa z parametrem
a) dla \(\displaystyle{ x<0}\), bo \(\displaystyle{ m > \frac{-5}{x}}\), taka powinna byc odpowiedz?
b)dla \(\displaystyle{ x>0}\), bo \(\displaystyle{ x\neq0}\)
-- 23 wrz 2016, o 15:32 --
Zadanie 2 chyba wyszło mi dobrze.
Wartość \(\displaystyle{ x}\) przeniosłem na prawą strone, podstawiłem to co było w przedziale i wyszło \(\displaystyle{ m>3}\)
b)dla \(\displaystyle{ x>0}\), bo \(\displaystyle{ x\neq0}\)
-- 23 wrz 2016, o 15:32 --
Zadanie 2 chyba wyszło mi dobrze.
Wartość \(\displaystyle{ x}\) przeniosłem na prawą strone, podstawiłem to co było w przedziale i wyszło \(\displaystyle{ m>3}\)
Funkcja liniowa z parametrem
Hmm to za bardzo nie wiem, \(\displaystyle{ mx>-5}\) chyba ze chodzi Ci o wspolczynnik a, wtedy \(\displaystyle{ m>0}\)
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
Funkcja liniowa z parametrem
Może zacznijmy od początku .Kiedy wykres funkcji liniowej znajduje się tylko i wyłącznie w I i II ćwiartce układu współrzędnych?
a) gdy funkcja jest malejąca
b) gdy funkcja jest stała
c) gdy funkcja jest rosnąca
a) gdy funkcja jest malejąca
b) gdy funkcja jest stała
c) gdy funkcja jest rosnąca
Funkcja liniowa z parametrem
Staaałaa, kiedy \(\displaystyle{ m = 0}\)-- 23 wrz 2016, o 16:31 --No tak, ale co z tym zbiorem pustym w takim razie, kiedy ta funkcja będzie zawsze po osią x?
Musiałbym tu wypisać również warunek na x jakikolwiek, albo dac stałą dla wartosci \(\displaystyle{ x}\)
Musiałbym tu wypisać również warunek na x jakikolwiek, albo dac stałą dla wartosci \(\displaystyle{ x}\)
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
Funkcja liniowa z parametrem
Czyli żeby była jasność odpowiedź do podpunktu a to. Dla parametru \(\displaystyle{ m=0}\).Vidar pisze:Staaałaa, kiedy \(\displaystyle{ m = 0}\)
-- 23 wrz 2016, o 16:31 --
No tak, ale co z tym zbiorem pustym w takim razie, kiedy ta funkcja będzie zawsze po osią x?
Musiałbym tu wypisać również warunek na x jakikolwiek, albo dac stałą dla wartosci \(\displaystyle{ x}\)
Teraz zajmijmy się podpunktem b.
Nie można w żaden sposób "ograniczać" \(\displaystyle{ x}\) , ponieważ my dobieramy parametr \(\displaystyle{ m}\) aby dla \(\displaystyle{ x \in R}\) zachodziła/ nie zachodziła pewna własność.
Postępuj podobnie jak w podpunkcie a . Wykres musi przechodzić tylko i wyłącznie przez III i IV ćwiartkę, więc funkcja musi być stała.Patrzymy co się dzieje dla \(\displaystyle{ m=0}\).Wychodzi \(\displaystyle{ 5>0}\) jest to ZAWSZE prawda. Jaki więc wniosek?
Funkcja liniowa z parametrem
Dziękuję bardzo, nie wiem czemu, ale jak piszę posta z prośbą pomocy to przestaję w pełni myśleć.
Przepraszam, że nie wpadłem na to od razu..
Mam nadzieje, ze to sie niedlugo zmieni
Pozdrawiam i dziekuje jeszcze raz!
-- 23 wrz 2016, o 16:52 --
A wniosek jest taki, ze nie ma takiego m, czyli m nalezy do zbioru pustego.
-- 23 wrz 2016, o 17:00 --
EDIT:
A jeśli mam takie zadanie w, w którym parametry \(\displaystyle{ a,b}\) są równe jakimś \(\displaystyle{ m}\)
np.
\(\displaystyle{ (m-2)(m-3)x+m<0}\)
Czy robię jakiekolwiek założenie na \(\displaystyle{ b}\) czyli w tym przypadku \(\displaystyle{ m}\)?
Bo w tym zadaniu, mają też byc 1) zbiór rzeczywisty, 2) zbiór pusty.
Ja to widzę, tak, że dla:
2) \(\displaystyle{ (m-2)(m-3) = 0}\) -> uwzglednic, że \(\displaystyle{ m=2}\) lub \(\displaystyle{ m=3}\)
*Tylko, że w tym przypadku coś nie wychodzi jak trzeba, jeśli wstawie \(\displaystyle{ m=2}\) to wyjdzie zaleznosc \(\displaystyle{ 2<0}\) to zbiór pusty, w takim razie to byłaby odpowiedz dla 2)
1) a tu odpowiedz do 1), nie ma takiej liczby, żeby spełnił sie ten warunek?
Dobrze?
Przepraszam, że nie wpadłem na to od razu..
Mam nadzieje, ze to sie niedlugo zmieni
Pozdrawiam i dziekuje jeszcze raz!
-- 23 wrz 2016, o 16:52 --
A wniosek jest taki, ze nie ma takiego m, czyli m nalezy do zbioru pustego.
-- 23 wrz 2016, o 17:00 --
EDIT:
A jeśli mam takie zadanie w, w którym parametry \(\displaystyle{ a,b}\) są równe jakimś \(\displaystyle{ m}\)
np.
\(\displaystyle{ (m-2)(m-3)x+m<0}\)
Czy robię jakiekolwiek założenie na \(\displaystyle{ b}\) czyli w tym przypadku \(\displaystyle{ m}\)?
Bo w tym zadaniu, mają też byc 1) zbiór rzeczywisty, 2) zbiór pusty.
Ja to widzę, tak, że dla:
2) \(\displaystyle{ (m-2)(m-3) = 0}\) -> uwzglednic, że \(\displaystyle{ m=2}\) lub \(\displaystyle{ m=3}\)
*Tylko, że w tym przypadku coś nie wychodzi jak trzeba, jeśli wstawie \(\displaystyle{ m=2}\) to wyjdzie zaleznosc \(\displaystyle{ 2<0}\) to zbiór pusty, w takim razie to byłaby odpowiedz dla 2)
1) a tu odpowiedz do 1), nie ma takiej liczby, żeby spełnił sie ten warunek?
Dobrze?