Wyznaczenie ograniczeń dla funkcji powiązanej z solver

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
damianex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 30 cze 2016, o 10:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pzn

Wyznaczenie ograniczeń dla funkcji powiązanej z solver

Post autor: damianex »

Witam,
od dłuższego czasu borykam się z ogromnym a dla mnie ważnym problemem, mianowicie w excelu potrzebuję przy użyciu solvera przeprowadzić "symulację". Symulacja ta ma polegać na tym aby solver sam dobrał czas pracy dla pracowników, przy ograniczeniu ze może ona pracować na dobe max 13 godzin, a jedna zmiana to 8 godzin. funkcja celu to iloczyn komórek. na załączonych grafikach postaram się przedstawić aktualny problem
brakuje mi ograniczeń tłumaczących aby czas pracownika pojawił się tylko w dwóch sąsiadujących komórkach w danej kolumnie, między każdą para muszą być co najmniej jedna komórka pusta. Kolejnym ograniczeniem jest to że dwie sąsiadujące komórki nie mogą mieć większej wartości niż 13.
możliwe że chaotycznie przedstawiłem problem. Proszę Was o pomoc w stworzeniu ograniczeń aby pracownik w danym dniu pracował max przez dwie zmiany (przy tym max13 godz)
dodanie formuł "jeżeli" psuje liniowość funkcji.
w przypadku pierwszego obrazka pracownicy pracuja az 16 godzin bezustannie

Kod: Zaznacz cały

https://www.dropbox.com/s/r4hroudboc0998p/2.JPG?dl=0

w przypadku drugiego obrazka A-między zmianami jest mniej niż 11 godzin
B-pracownik pracuje bezustannie 19 godzin

Kod: Zaznacz cały

https://www.dropbox.com/s/he2dbedmxxnrg8z/1.JPG?dl=0
[url]
a oto link do pliku excel https://www.dropbox.com/s/if2wpj9gu24ze ... .xlsx?dl=0[/url]
Tensor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 sie 2016, o 23:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Wyznaczenie ograniczeń dla funkcji powiązanej z solver

Post autor: Tensor »

Nie mogę pobrać plików.

Proszę o bardziej zrozumiałe wytłumaczenie od początku treści zadania i opisania problemu.

T
ODPOWIEDZ