Rysowanie wykresu funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 9 mar 2016, o 18:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Rysowanie wykresu funkcji
Witam,
Jak narysować wykres funkcji opisany wzorem \(\displaystyle{ y= \frac{1}{2+x}}\) Oczywiście jeśli trzeba użyć przekształceń to wolno
Jak narysować wykres funkcji opisany wzorem \(\displaystyle{ y= \frac{1}{2+x}}\) Oczywiście jeśli trzeba użyć przekształceń to wolno
- Melisandre
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 9 maja 2013, o 20:02
- Płeć: Kobieta
- Pomógł: 1 raz
Rysowanie wykresu funkcji
Wystarczy, że narysujesz wykres \(\displaystyle{ y= \frac{1}{x}}\) i przesuniesz go o wektor \(\displaystyle{ \left[ -2,0\right]}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Rysowanie wykresu funkcji
A co to ma wspólnego z funkcją liniową? - Pytam, bo temat umieszczony jest w dziale Funkcje liniowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 9 mar 2016, o 18:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Rysowanie wykresu funkcji
a wtedy wzór funkcji nie będzie wyglądał \(\displaystyle{ y= \frac{1}{x}+2}\) ?Melisandre pisze:Wystarczy, że narysujesz wykres \(\displaystyle{ y= \frac{1}{x}}\) i przesuniesz go o wektor \(\displaystyle{ \left[ -2,0\right]}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Rysowanie wykresu funkcji
Nie. Gdyby ten wzór wyglądał tak, oznaczałoby to, że przesuwasz wykres funkcji \(\displaystyle{ y= \frac{1}{x}}\) o wektor \(\displaystyle{ \left[ 0, \ 2 \right]}\). Przemyśl to.
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 9 mar 2016, o 18:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Rysowanie wykresu funkcji
Dziękuje, mam jeszcze pytanie czy dobrze zastosowałem przekształcenia:
\(\displaystyle{ y= x^{2} -->Sox y= -x^{2} -->T[0,3] y = -x^{2}+3 -->\left| f(x)\right| --> y= \left| -x ^{2}+3 \right|}\)
-- 29 maja 2016, o 13:56 --
i jeszcze jedno pytanie jak mam dwa równania funkcji
\(\displaystyle{ f(x)= (x+2) ^{2} i f(x)= (2+x) ^{2}}\) to o jaki wektor trzeba przesunąć? w pierwszym [-2,0] a w drugim [2,0]?[/latex]
\(\displaystyle{ f(x)= (x-2) ^{2} i f(x)= (2-x) ^{2}}\) to o jaki wektor trzeba przesunąć? w pierwszym [2,0] a w drugim [-2,0]?
\(\displaystyle{ y= x^{2} -->Sox y= -x^{2} -->T[0,3] y = -x^{2}+3 -->\left| f(x)\right| --> y= \left| -x ^{2}+3 \right|}\)
-- 29 maja 2016, o 13:56 --
i jeszcze jedno pytanie jak mam dwa równania funkcji
\(\displaystyle{ f(x)= (x+2) ^{2} i f(x)= (2+x) ^{2}}\) to o jaki wektor trzeba przesunąć? w pierwszym [-2,0] a w drugim [2,0]?[/latex]
\(\displaystyle{ f(x)= (x-2) ^{2} i f(x)= (2-x) ^{2}}\) to o jaki wektor trzeba przesunąć? w pierwszym [2,0] a w drugim [-2,0]?
- Larsonik
- Użytkownik
- Posty: 267
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 11:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 57 razy
- Pomógł: 40 razy
Rysowanie wykresu funkcji
W pierwszym przypadku nie za bardzo wiadomo, co chcesz przesuwać, skoro napisałeś dwa razy tą samą funkcję. W drugim natomiast różni się skierowanie ramion paraboli. Przekształcenia są ok.
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 9 mar 2016, o 18:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Rysowanie wykresu funkcji
Czyli w pierwszej linijce w obu przypadkach jest [-2,0]
W drugiej w pierwszym [2,0] a w drugim [-2,0]?
W drugiej w pierwszym [2,0] a w drugim [-2,0]?
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Rysowanie wykresu funkcji
Pierwsze Twoje stwierdzenie jest poprawne, ale w drugim, ponieważ dwie liczby przeciwne podniesione do kwadratu dają ten sam wynik, więc również jest tam zapisana ta sama funkcja i nie różni się skierowaniem ramion w drugą stronę (są one skierowane do góry, ale to nie ma tutaj znaczenia)
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 9 mar 2016, o 18:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Rysowanie wykresu funkcji
Dziękuje, przepraszam ze zadaje pytania na tak niskim poziomie. Przecież oczywiste jest ze \(\displaystyle{ 2^{2} = -2^{2}}\). Jestem wykończony problemami rodzinnymi, możliwe ze dlatego zastanawiam się nad podstawowymi rzeczami. Dziękuje jeszcze raz za cierpliwość!szachimat pisze:Pierwsze Twoje stwierdzenie jest poprawne, ale w drugim, ponieważ dwie liczby przeciwne podniesione do kwadratu dają ten sam wynik, więc również jest tam zapisana ta sama funkcja i nie różni się skierowaniem ramion w drugą stronę (są one skierowane do góry, ale to nie ma tutaj znaczenia)