Wyznacz te wartości parametru m dla których funkcja liniowa
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 9 mar 2016, o 18:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Wyznacz te wartości parametru m dla których funkcja liniowa
jest parzysta. Mógłbym prosić o rozwiązanie?
\(\displaystyle{ f(x)=(m-2) ^{2} x+6}\)
\(\displaystyle{ f(x)=(m-2) ^{2} x+6}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Wyznacz te wartości parametru m dla których funkcja liniowa
Funkcja jest parzysta, gdy:
- \(\displaystyle{ \forall_{x\in D_f}\ f(-x)=f(x)}\)
Ostatnio zmieniony 12 maja 2016, o 00:57 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 9 mar 2016, o 18:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Wyznacz te wartości parametru m dla których funkcja liniowa
\(\displaystyle{ f(x)=(m-2) ^{2}=0}\)
\(\displaystyle{ f(x)=m ^{2}-2ab+4 =0}\)
tak?
\(\displaystyle{ f(x)=m ^{2}-2ab+4 =0}\)
tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 9 mar 2016, o 18:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Wyznacz te wartości parametru m dla których funkcja liniowa
wartości \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ -x}\) są takie same, w funkcji liniowej jest to funkcja stała.SlotaWoj pisze:Jaki jest wykres funkcji parzystej?
Jaki jest wykres funkcji liniowej?
Mógłbym prosić o rozwiązanie tego przykładu?
Ostatnio zmieniony 12 maja 2016, o 01:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Wyznacz te wartości parametru m dla których funkcja liniowa
No właśnie. Kiedy funkcjabartek70 pisze:w funkcji liniowej jest to funkcja stała.
\(\displaystyle{ f(x)=(m-2) ^{2} x+6}\)
jest stała?
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 9 mar 2016, o 18:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Wyznacz te wartości parametru m dla których funkcja liniowa
gdy \(\displaystyle{ f(x)=(m-2) ^{2} x+6=0}\)?Jan Kraszewski pisze:No właśnie. Kiedy funkcjabartek70 pisze:w funkcji liniowej jest to funkcja stała.
\(\displaystyle{ f(x)=(m-2) ^{2} x+6}\)
jest stała?
JK
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Wyznacz te wartości parametru m dla których funkcja liniowa
Nie. Co to ma wspólnego ze stałością funkcji? W ten sposób możesz wyznaczyć jej miejsce zerowe, to zupełnie co innego.
Kiedy funkcja liniowa \(\displaystyle{ f(x)=ax+b}\) jest stała?
Pytanie pomocnicze: Jakie są znaczenia parametrów \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) dla wyglądu wykresu tej funkcji?
JK
Kiedy funkcja liniowa \(\displaystyle{ f(x)=ax+b}\) jest stała?
Pytanie pomocnicze: Jakie są znaczenia parametrów \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) dla wyglądu wykresu tej funkcji?
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 9 mar 2016, o 18:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Wyznacz te wartości parametru m dla których funkcja liniowa
Wtedy kiedy współczynnik kierunkowy prostej jest równy 0, ale nadal nie wiem jak to obliczyć
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Wyznacz te wartości parametru m dla których funkcja liniowa
Dobrze, a co to jest współczynnik kierunkowy?bartek70 pisze:Wtedy kiedy współczynnik kierunkowy prostej jest równy 0,
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 9 mar 2016, o 18:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Wyznacz te wartości parametru m dla których funkcja liniowa
nadaje "kształt" funkcji
\(\displaystyle{ a>0}\) rosnąca
\(\displaystyle{ a<0}\) malejąca
\(\displaystyle{ a=0}\) stała
\(\displaystyle{ a>0}\) rosnąca
\(\displaystyle{ a<0}\) malejąca
\(\displaystyle{ a=0}\) stała
Ostatnio zmieniony 12 maja 2016, o 01:36 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Wyznacz te wartości parametru m dla których funkcja liniowa
No więc?bartek70 pisze:nadaje "kształt" funkcji
...
a=0 stała
Jaki jest współczynnik kierunkowy Twojej funkcji?
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 9 mar 2016, o 18:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Wyznacz te wartości parametru m dla których funkcja liniowa
a=0-- 12 maja 2016, o 00:45 --ale w poleceniu chodzi o wyznaczenie wartości parametru m dla których funkcja liniowa jest parzysta
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Wyznacz te wartości parametru m dla których funkcja liniowa
Wiem.bartek70 pisze:ale w poleceniu chodzi o wyznaczenie wartości parametru m dla których funkcja liniowa jest parzysta
No to może inaczej.
Czemu jest równy współczynnik kierunkowy Twojej funkcji liniowej?
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 9 mar 2016, o 18:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Wyznacz te wartości parametru m dla których funkcja liniowa
SlotaWoj pisze:Wiem.bartek70 pisze:ale w poleceniu chodzi o wyznaczenie wartości parametru m dla których funkcja liniowa jest parzysta
No to może inaczej.
Czemu jest równy współczynnik kierunkowy Twojej funkcji liniowej?
chyba \(\displaystyle{ f(x)=(m-2) ^{2}=0}\)?
Ja już muszę iść spać, bardzo proszę o poprawne rozwiązanie zadania a ja jutro popoludniu pomyśle nad tym wszystkim