Metoda Bisekcji

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
Awatar użytkownika
Richard del Ferro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 190
Rejestracja: 13 mar 2016, o 22:48
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 16 razy

Metoda Bisekcji

Post autor: Richard del Ferro »

Witam. Spotykam się z nieznaną metodą bisekcji.

Treść zadania :
Wiemy, że \(\displaystyle{ 17 ^{ \frac{1}{3} } = \sqrt[3]{17}}\) znajduje się w przedziale \(\displaystyle{ [2;3]}\).
Wyznacz wartość przybliżonego trzeciego miejsca po przecinku posługując się metodą bisekcji.

Czy mógłby ktoś nakierować, pomóc? Dzięki wielkie.
dec1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 714
Rejestracja: 21 mar 2016, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 191 razy

Metoda Bisekcji

Post autor: dec1 »

... yk.C5.82ad
Awatar użytkownika
Richard del Ferro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 190
Rejestracja: 13 mar 2016, o 22:48
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 16 razy

Metoda Bisekcji

Post autor: Richard del Ferro »

Mam po prostu podstawiać coraz to mniejsze liczby i podnosić do trzeciej potęgi?!

-- 13 kwi 2016, o 17:21 --

Wyszło mi, że
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{17} \in [2,571;2,572]}\)
Bo \(\displaystyle{ 2,571^{3} \approx 16,994}\)
Bo \(\displaystyle{ 2,572^{3} \approx 17,014}\)

O to chodzi? Co raz zmniejszałem przedział?
Mam bardziej nie zmniejszać, bo chodzi im o trzecie miejsce po przecinku?
EDIT
\(\displaystyle{ 2,5713^{3} \approx 17,0003}\)
\(\displaystyle{ 2,5712^{3} \approx 16,998}\)
tzn, że \(\displaystyle{ \sqrt[3]{17} \in [2,5713 ; 2,5712]}\)
W tym przedziale zaokrąglenia do 3 miejsca po przecinku są mniejsze od 5, czyli 3 miejsce po przecinku tak i tak bedzie 1 ?

AKARO okej to zapisze to FORMALNIE, że dzieliłem na połowy i bedzie okej? Bo zobacz wynik ? To ten wynik?
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2016, o 18:28 przez Richard del Ferro, łącznie zmieniany 3 razy.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Metoda Bisekcji

Post autor: a4karo »

Metoda bisekcji polega na dzieleniu przedziału na połowy
ODPOWIEDZ