rówanie z niewiadomą x

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
Maksart
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 31 gru 2015, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kobyłka

rówanie z niewiadomą x

Post autor: Maksart »

Bardzo proszę o pomoc z tym przykładem :

\(\displaystyle{ \frac{a-x}{b-a} - \frac{x+a}{a+b} = \frac{2ax}{ a^{2}- b^{2} }}\)

z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony 12 mar 2016, o 12:31 przez Maksart, łącznie zmieniany 1 raz.
ms7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 290
Rejestracja: 3 paź 2014, o 15:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 179 razy
Pomógł: 5 razy

rówanie z niewiadomą x

Post autor: ms7 »

mała podpowiedź, zrób wspólny mianownik po lewej i zauważ wzór.
Maksart
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 31 gru 2015, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kobyłka

rówanie z niewiadomą x

Post autor: Maksart »

dzięki
ODPOWIEDZ