\(\displaystyle{ f\left( x\right)=\left| \left| x-2\right|-2 \right| -2}\)
Znalazłem miejsca zerowe: \(\displaystyle{ x \in \left\{ -2,2,6\right\}}\)
Nie mogę poprawnie narysować wykresu funkcji, ponieważ nie wiem dla jakich przedziałów sprawdzać postać funkcji. Proszę o wskazówkę.
Rozpocząłem od takiej formy niech \(\displaystyle{ x \in \left( - \infty , -2\right)}\) potem niech \(\displaystyle{ x \in \left\langle -2, \infty \right)}\) ale wychodzi źle, ponieważ zostaje druga wartość bezwzględna...
Funkcja liniowa z podwójna wartością bezwględną
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 4 lut 2016, o 00:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 13 razy
Funkcja liniowa z podwójna wartością bezwględną
Ostatnio zmieniony 10 mar 2016, o 16:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Funkcja liniowa z podwójna wartością bezwględną
Skorzystaj z definicji wartości bezwzględnej.
\(\displaystyle{ f\left( x\right)=\left| \left| x-2\right|-2 \right| -2= \begin{cases} \left| x-2-2 \right| -2 \quad \ \mbox{dla} \ x-2 \ge 0 \\ \left|- \left( x-2\right)-2 \right| -2 \quad \mbox{dla} \ x-2 < 0\end{cases}=\begin{cases} \left| x-4 \right| -2 \quad \ \mbox{dla} \ x-2 \ge 0 \\ \left|-x \right| -2 \quad \mbox{dla} \ x-2 < 0\end{cases}}\)
Oczywiście \(\displaystyle{ \left| -x\right|=\left| x\right| \quad \mbox{(dlaczego?)}}\)
Analogicznie rozpisujesz drugą wartość bezwzględną. Poradzisz sobie?
\(\displaystyle{ f\left( x\right)=\left| \left| x-2\right|-2 \right| -2= \begin{cases} \left| x-2-2 \right| -2 \quad \ \mbox{dla} \ x-2 \ge 0 \\ \left|- \left( x-2\right)-2 \right| -2 \quad \mbox{dla} \ x-2 < 0\end{cases}=\begin{cases} \left| x-4 \right| -2 \quad \ \mbox{dla} \ x-2 \ge 0 \\ \left|-x \right| -2 \quad \mbox{dla} \ x-2 < 0\end{cases}}\)
Oczywiście \(\displaystyle{ \left| -x\right|=\left| x\right| \quad \mbox{(dlaczego?)}}\)
Analogicznie rozpisujesz drugą wartość bezwzględną. Poradzisz sobie?
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 4 lut 2016, o 00:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 13 razy
Funkcja liniowa z podwójna wartością bezwględną
\(\displaystyle{ \left| -x\right|=\left| -1 \cdot x\right|=\left| -1\right| \cdot \left| x\right|= \left| x\right|}\)
Doszedłem mniej więcej do tego momentu, ale dzięki Twojemu zapisowi sporo mi ułatwiło rozumowanie. Finalna postać funkcji:
\(\displaystyle{ f\left( x\right)=
\begin{cases} x-6 \quad \ \mbox{dla} \ x \ge 4
\\ -x+2 \quad \mbox{dla} \ x \in \left\langle 2,4\right)
\\ x-2 \quad \mbox{dla} \ x \in \left\langle 0,2\right)
\\-x-2 \quad \mbox{dla} \ x <0 \end{cases}}\)
Dziękuję
Doszedłem mniej więcej do tego momentu, ale dzięki Twojemu zapisowi sporo mi ułatwiło rozumowanie. Finalna postać funkcji:
\(\displaystyle{ f\left( x\right)=
\begin{cases} x-6 \quad \ \mbox{dla} \ x \ge 4
\\ -x+2 \quad \mbox{dla} \ x \in \left\langle 2,4\right)
\\ x-2 \quad \mbox{dla} \ x \in \left\langle 0,2\right)
\\-x-2 \quad \mbox{dla} \ x <0 \end{cases}}\)
Dziękuję