Wyznacz liczbę rozwiązań równania w zaleznosci od parametru
Wyznacz liczbę rozwiązań równania w zaleznosci od parametru
Wyznacz liczbę rozwiązań równania w zaleznosci od parametru a
a) \(\displaystyle{ 1 +4x = 6a - x}\)
b) \(\displaystyle{ 3x - 1 = a + 2 - ax}\)
c) \(\displaystyle{ 2x - a = ax + 1}\)
d) \(\displaystyle{ a ^{2} -x - 2 = 4x + a}\)
a) \(\displaystyle{ 1 +4x = 6a - x}\)
b) \(\displaystyle{ 3x - 1 = a + 2 - ax}\)
c) \(\displaystyle{ 2x - a = ax + 1}\)
d) \(\displaystyle{ a ^{2} -x - 2 = 4x + a}\)
Ostatnio zmieniony 7 mar 2016, o 19:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Wyznacz liczbę rozwiązań równania w zaleznosci od parametru
Wyznacz \(\displaystyle{ x}\) w danym równaniu, a następnie zastanów się, kiedy takie rozwiązanie nie będzie miało sensu liczbowego.
Wyznacz liczbę rozwiązań równania w zaleznosci od parametru
Moge prosić rozwiązanie chociaz np. przykłądu B? Bo nadal nie wiem jak to zrobic ;c
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Wyznacz liczbę rozwiązań równania w zaleznosci od parametru
Nie licz na gotowca - do pracycosinus90 pisze:Wyznacz \(\displaystyle{ x}\) w danym równaniu
Wyznacz liczbę rozwiązań równania w zaleznosci od parametru
W
'a" \(\displaystyle{ x = \frac{6a}{5} - \frac15}\)
"b" \(\displaystyle{ x = 1}\) ?
Dobrze licze?
'a" \(\displaystyle{ x = \frac{6a}{5} - \frac15}\)
"b" \(\displaystyle{ x = 1}\) ?
Dobrze licze?
Ostatnio zmieniony 7 mar 2016, o 19:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Wyznacz liczbę rozwiązań równania w zaleznosci od parametru
W a) dobrze, w b) już nie. Pokaż dokładnie, jak to robisz.
I ogólnie zapisuj wszystkie wyrażenia matematyczne w tagach, bo tak to ciężko się czyta.
I ogólnie zapisuj wszystkie wyrażenia matematyczne w tagach
Kod: Zaznacz cały
[tex][/tex]
Wyznacz liczbę rozwiązań równania w zaleznosci od parametru
b)
\(\displaystyle{ 3x-1=a+2-ax\\
3x+ax=3+a\\
x(3+a)=(3+a)\\
x=1}\)
\(\displaystyle{ 3x-1=a+2-ax\\
3x+ax=3+a\\
x(3+a)=(3+a)\\
x=1}\)
Ostatnio zmieniony 7 mar 2016, o 19:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Wyznacz liczbę rozwiązań równania w zaleznosci od parametru
Przy przejściu z przedostatniej do ostatniej linijki zapominasz poczynić pewnego założenia. Przez co nie wolno dzielić?