wzór funkcji na podstawie wykresu funkcji

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
gongarek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 13 lis 2014, o 17:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska <3
Podziękował: 7 razy

wzór funkcji na podstawie wykresu funkcji

Post autor: gongarek »

Dzień dobry.
Proszę mi pomóc w zrozumieniu jak napisać wzór funkcji na podstawie wykresu funkcji liniowej łamanej. Oczywiście można je opisać w klamerkach podzielonych na dane przedziały dziedziny, jednak mi zależy na typowym wzorze funkcji. Może pomaga w tym zapis w klamerkach? No wlasnie... nie wiem
Ponizej przykladowe wykresy

Kod: Zaznacz cały

http://wstaw.org/w/3OfW/linki/

szw1710

wzór funkcji na podstawie wykresu funkcji

Post autor: szw1710 »

Tutaj używa się funkcji \(\displaystyle{ x_+=\max\{x,0\}}\). Inaczej \(\displaystyle{ x_+=\frac{x+|x|}{2}}\).

Np. Pierwsza funkcja to \(\displaystyle{ f(x)=\bigl(T-|x-3T|\bigr)_+}\). Możesz to przepisać na wzór alternatywny.
gongarek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 13 lis 2014, o 17:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska <3
Podziękował: 7 razy

wzór funkcji na podstawie wykresu funkcji

Post autor: gongarek »

Nie rozumiem. Mógłbyś mi to bardziej rozpisać lub podać jakiś link, żebym mógł o tym poczytać?
W książce do pierwszego wykresu. mam takie rozwiązanie. Nie wiem jak to się ma do tego co napisałeś :/
\(\displaystyle{ f(t)=(t-2T) \cdot 1(t-2T)-(t-2T) \cdot 1(t-3T)+(4T-t) \cdot 1(t-3T)-(4T-t) \cdot 1(t-4T)}\)
szw1710

wzór funkcji na podstawie wykresu funkcji

Post autor: szw1710 »

To inny sposób oznaczania. Źle to zapisujesz, ale rozumiem o co chodzi. Jednak systematycznego wykładu nie będę dawał. Ja dobrze nauczyłem się tego z książki Carla de Boora A practical guide to splines, gdzie interpolacja funkcjami łamanymi omówiona jest zaraz na początku jako wprowadzenie do bardziej skomplikowanych funkcji sklejanych.
gongarek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 13 lis 2014, o 17:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska <3
Podziękował: 7 razy

wzór funkcji na podstawie wykresu funkcji

Post autor: gongarek »

Ok, poszukam. Bardzo dziękuję
Straznik Teksasu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 426
Rejestracja: 29 paź 2015, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 90 razy

wzór funkcji na podstawie wykresu funkcji

Post autor: Straznik Teksasu »

Najpierw musisz wiedzieć jak się przekształca wykresy funkcji (przesunięcie wzdłuż osi X, wartość bezwzględna funkcji,... itp.) .
A następnie wystarczy wiedzieć, że \(\displaystyle{ 1(t)}\) to jest skok jednostkowy

Możesz poćwiczyć sprawdzanie wykresów na wolframie.
gongarek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 13 lis 2014, o 17:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska <3
Podziękował: 7 razy

wzór funkcji na podstawie wykresu funkcji

Post autor: gongarek »

Dzięki panowie. Już się nauczyłem
ODPOWIEDZ