Rozwiąż równanie

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
Zainteresowany92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 8 paź 2011, o 13:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: Zainteresowany92 »

Cześć, nie mogę sobie poradzić z takim równaniem:

\(\displaystyle{ (3-x)(2+x)(5-x)=-48}\)

Czy wie ktoś jak je rozwiązać?
Po wymnożeniu nawiasów dochodzę do postaci: \(\displaystyle{ 78-x-6x^{2}+ x^{3}=0}\) - co teraz?
Ostatnio zmieniony 31 sty 2016, o 13:43 przez bartek118, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: bartek118 »

Zauważ, że \(\displaystyle{ -48 =- 6 \cdot 8 = (3 - (-3)) \cdot (2 - 3) \cdot (5 - (-3))}\), stąd \(\displaystyle{ -3}\) jest rozwiązaniem. Dalej - twierdzenie Bezouta.
ODPOWIEDZ