Wyznacz X

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
MoNa13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 14 gru 2015, o 16:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pomorskie

Wyznacz X

Post autor: MoNa13 »

\(\displaystyle{ 1000=50+\frac{500}{(1+x) ^{2}}+\frac{510}{(1+x)^{4}}}\)
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Wyznacz X

Post autor: mortan517 »

Podstaw sobie \(\displaystyle{ (1+x)^2=t}\), przenieś wszystko na jedną stronę i przekształć do kwadratowego.
MoNa13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 14 gru 2015, o 16:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pomorskie

Wyznacz X

Post autor: MoNa13 »

mógłby ktoś kto rozpisać krok po kroku?
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Wyznacz X

Post autor: mortan517 »

Oczywiście, że mógłby, ale wtedy ty niczego się nie nauczysz. Wykonaj podstawienie i przenieś wszystko na jedną stronę.
MoNa13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 14 gru 2015, o 16:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pomorskie

Wyznacz X

Post autor: MoNa13 »

to nie jest kwestia nauki. Ja nie mam sie tego nauczyc tylko poznać sposób tego jednego zadania krok po kroku..
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Wyznacz X

Post autor: Medea 2 »

Podstawiam \(\displaystyle{ t = (1+x)^{-2}}\) w

\(\displaystyle{ 1000=50+\frac{500}{(1+x) ^{2}}+\frac{510}{(1+x)^{4}}}\)

i otrzymuję

\(\displaystyle{ 950 = 500t + 510 t^2}\).

Następny krok robisz Ty.
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Wyznacz X

Post autor: mortan517 »

Przecież powiedziałem co trzeba wykonać krok po kroku.
MoNa13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 14 gru 2015, o 16:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pomorskie

Wyznacz X

Post autor: MoNa13 »

Ogólnie super dzięki z tym, że chyba nie o podstawienie t chodzi bo wynik się nie zgadza
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Wyznacz X

Post autor: mortan517 »

Podstawienie nie ma nic do rzeczy, o ile po rozwiązaniu równania dla \(\displaystyle{ t}\), wrócisz do literki \(\displaystyle{ x}\).
ODPOWIEDZ