Współczynnik kierunkowy f liniowej.

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
krnabrny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 1 sty 2015, o 00:16
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Współczynnik kierunkowy f liniowej.

Post autor: krnabrny »

Witam. Mam problem, otóż moim zadaniem jest obliczyć współczynnik \(\displaystyle{ a}\), gdy znane są dwa punkty należące do funkcji. Mianowicie

\(\displaystyle{ A( X_{0}+1,-3), B( X_{0},-6) \\
a= \frac{-6-(-3)}{X_{0}-X_{0}+1}=-3}\)


W odpowiedziach mam trzy i tu nie jestem pewien:
\(\displaystyle{ Y _{2}}\) w tym wzorze nie może być ujemne czy popełniam jakiś błąd?
Nie mam kogo spytać, a sprawdzian jutro - pierwszy raz w tym zadaniu wyszły dwa błędy ze znakami (drugi analogiczny)
Ostatnio zmieniony 14 paź 2015, o 19:31 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Współczynnik kierunkowy f liniowej.

Post autor: SlotaWoj »

Bo ma być:
  • \(\displaystyle{ a=\frac{-6-(-3)}{X_0-{\red{(}}X_0+1{\red)}}}}\)
krnabrny pisze:\(\displaystyle{ Y_{2}}\) w tym wzorze nie może być ujemne ...
Dlaczego \(\displaystyle{ Y_2}\), a nie \(\displaystyle{ Y_5}\). Skąd mamy wiedzieć, co to \(\displaystyle{ Y_2}\) ma oznaczać?
ODPOWIEDZ