Część całkowita liczby-równanie.

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
Qwerty

Część całkowita liczby-równanie.

Post autor: Qwerty »

[(x-2)/3]=x+1

Jak znaleźć rozwiązania powyższego równania? Z góry dziękuję za pomoc. :)
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Część całkowita liczby-równanie.

Post autor: Rogal »

Nawiasy kwadratowe [] oznaczają część całkowitą z liczby, inaczej cechę?
Nycze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 8 lut 2005, o 18:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stalowa Wola

Część całkowita liczby-równanie.

Post autor: Nycze »

Zgadza się.
_el_doopa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 453
Rejestracja: 22 sie 2004, o 23:09
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 16 razy

Część całkowita liczby-równanie.

Post autor: _el_doopa »

\(\displaystyle{ [{x-2 \over 3}]-1=x}\)
stąd \(\displaystyle{ x}\) jest całkowite

dlaej zauważ że jeśli \(\displaystyle{ x=3k}\)
to otrzymujesz równanie:
\(\displaystyle{ k-2=3k}\)
\(\displaystyle{ k=-1}\)
\(\displaystyle{ x=-3}\)
jesli \(\displaystyle{ x=3k+1}\)
\(\displaystyle{ k-2=3k+1}\)
\(\displaystyle{ k=-{1 \over 2}}\)
brak iksów
jeśli \(\displaystyle{ x=3k+2}\)
\(\displaystyle{ k-1=3k+2}\)
\(\displaystyle{ 2k=-3}\)
brak iksów

jedyne rozwiazanie \(\displaystyle{ x=-3}\)
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Część całkowita liczby-równanie.

Post autor: Tomasz Rużycki »

Pisz regulaminowe tematy. Ten poprawiłem.

Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
ODPOWIEDZ