Znaleźć wzór funkcji liniowej
Znaleźć wzór funkcji liniowej
Fuknkcja f jest funkcją liniową. Zbiorem rozwiązań nierówności f(x)>=1 (większe lub równe) jest przedział
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Znaleźć wzór funkcji liniowej
postac ogolna fukncji liniowej : f(x)=ax+b
\(\displaystyle{ f(x)\geq 1}\)
\(\displaystyle{ dla x\in }\)
\(\displaystyle{ ax+b=-2}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{-2-b}{a}}\)
\(\displaystyle{ 4a=-2-b}\)
\(\displaystyle{ \left{\begin 5a=1-b\\4a=-2-b}\)
\(\displaystyle{ \left{\begin a=3\\b=-14}\)
odp: tak wiec wzor funkcji jest nastepujacy : f(x)=3x-14
\(\displaystyle{ f(x)\geq 1}\)
\(\displaystyle{ dla x\in }\)
\(\displaystyle{ ax+b=-2}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{-2-b}{a}}\)
\(\displaystyle{ 4a=-2-b}\)
\(\displaystyle{ \left{\begin 5a=1-b\\4a=-2-b}\)
\(\displaystyle{ \left{\begin a=3\\b=-14}\)
odp: tak wiec wzor funkcji jest nastepujacy : f(x)=3x-14