chlopiec mowi do kolegi: "jesli mi oddasz 8 orzechow to będę mial tyle co ty. Na to kolega
odpowiada, a jesli ty mi oddasz 10 orzechow będę mial 2 razy tyle co ty. Ile orzechow ma kazdy z chlopców?
Zadanie o orzechach-układ równań.
- dem
- Użytkownik
- Posty: 596
- Rejestracja: 5 sty 2005, o 21:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Pomógł: 17 razy
Zadanie o orzechach-układ równań.
Robisz układ rownań:
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}y-8=x\\y+10=2x\end{array}\right.}\)
z tego wyliczysz ze jeden miał x=18 a drugi y=26
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}y-8=x\\y+10=2x\end{array}\right.}\)
z tego wyliczysz ze jeden miał x=18 a drugi y=26
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Zadanie o orzechach-układ równań.
Pisz regulaminowe tematy. Ten poprawiłem.
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Zadanie o orzechach-układ równań.
mozesz mi napisac cale rozwiazanie tego rownania. bo mi to cos nie wychodzi. wyszlo mi jakies
y=x+8
(1/2)x+5=x
z gory dzieki
y=x+8
(1/2)x+5=x
z gory dzieki
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Zadanie o orzechach-układ równań.
y-8=x
y+10=2x
Odejmijmy to stronami pierwsze od drugiego:
x=18
y=26 (y wyliczamy podstawiając x do któregoś z równań)
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
y+10=2x
Odejmijmy to stronami pierwsze od drugiego:
x=18
y=26 (y wyliczamy podstawiając x do któregoś z równań)
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki