hurt detal - procenty

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
ChIpI

hurt detal - procenty

Post autor: ChIpI »

Wydawnictwo otzrzymuje za ksiazke 70% ceny detalicznej. Zysk hurtowni wynosi 8% ceny detalicznej a zysk ksiegarni 22% koszt przygotowania pewnej ksiazki wyniosl 7,20 zł za egezmplarz
a)Jaka cene detaliczna powinno ustalic wydawnictwo aby jego zysk na kazdym egzelarzu tej ksiazki wyniosl 2,60 zł ( 14 ZŁ)
b) Przy jakiej cenie detalicznej zysk wydawnictwa na kazdym egzemplarzu byłby taki sam jak zysk ksiegarni?
Awatar użytkownika
fractal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 15 gru 2004, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: -k-r-k-

hurt detal - procenty

Post autor: fractal »

Co do b) to wystarczy rozwiązać:

22%x=70%x-7,20

Powinno wyjść x=15
ChipiDay
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 21 lis 2004, o 16:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nDCh
Podziękował: 41 razy

hurt detal - procenty

Post autor: ChipiDay »

a punkt a) ?? umi ktos przynajmniej go zacząć ??
Awatar użytkownika
Arbooz
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 357
Rejestracja: 13 gru 2004, o 20:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białogard/Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 7 razy

hurt detal - procenty

Post autor: Arbooz »

a) o ile rozumiem, to koszt produkcji książki wynosi 14 zł. Zatem aby zarabiać 2,60 na egzemplarzu wydawnictwo musi dostawać 16,60 zł od książki. Zatem:
70% - 16,60 zł
100% - x zł
Teraz juz tylko z tego stosunku wyznaczyć x - to jest szukana cena det.
ChipiDay
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 21 lis 2004, o 16:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nDCh
Podziękował: 41 razy

hurt detal - procenty

Post autor: ChipiDay »

niee to 14 w nawiasie to jest już wynik do którego trzeba jakoś dojsć
Awatar użytkownika
dem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 596
Rejestracja: 5 sty 2005, o 21:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Pomógł: 17 razy

hurt detal - procenty

Post autor: dem »

Co do a to robisz to tak

7,2 + 2,6 = 9,8


9,8 - 70%
x - 100%


z tego dostajesz x = 14



pozdro

jak cos nie jasne to napisz opisze ci to jakos;p
ODPOWIEDZ