układ róznań - Ile lat ma Zuzia?

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
ChIpI

układ róznań - Ile lat ma Zuzia?

Post autor: ChIpI »

Cztery lata rtemu Zuzia była 4 razy młodsza od Asi. Kiedy Zuzia Bedie w wieku w jakim teraz jest Asia to Asia bedzie 3 razy starsza niz Zuziateraz. Ile lat ma zuzia a ile asia?
TomciO
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 289
Rejestracja: 16 paź 2004, o 23:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 38 razy

układ róznań - Ile lat ma Zuzia?

Post autor: TomciO »

x - wiek Zuzi
y - wiek Asi

{(x-4)*4=y-4
{3x=y+(y-x)


{4x-12=y
{4x=2y

2y-12=y
y=12
x=6

Odp: Asia ma 12 lat, a Zuzia 6.
ODPOWIEDZ