układ równań - Ile lat ma teraz Karol?

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
ChIpI

układ równań - Ile lat ma teraz Karol?

Post autor: ChIpI »

Pięć lat temu Karol był starszy od Filipa 3 razy a za 2 lata bedzie od niego starszy 2 razy. Ile lat ma Karol a ile Filip?
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1910
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

układ równań - Ile lat ma teraz Karol?

Post autor: Zlodiej »

x-wiek Karola
y-wiek Filipa

x-5; y-5 - wiek 5 lat temu
x+2; y+2 - wiek za 2 lata

x-5=3(y-5)
x+2=2(y+2)

Rozwiaż taki układ równań ... powinno wyjść x=26 a y=12.
ODPOWIEDZ